Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tiktok a anunțat schimbări înainte de alegerile prezidențiale din mai. Anunțul comisarului european pentru Tehnologie

Aplicația TikTok a făcut schimbări interne pentru a proteja alegerile prezidențiale din România din luna mai de ingerințe străine, în condițiile în care Comisia Europeană a demarat în decembrie 2024 o anchetă ce vizează platforma, a declarat luni comisarul european pentru Tehnologie Henna Virkkunen în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor a Parlamentului European.

„În ceea ce privește viitoarele alegeri din România din luna mai, salutăm schimbările făcute de TikTok. Acestea includ o mai bună detectare și etichetare a conturilor politice și mai mulți experți în limba română, precum și încă 120 de specialiști pentru grupul de lucru pentru alegerile din România care lucrează în special la campaniile de influență ascunse și la integritatea publicității”, a declarat Henna Virkkunen, potrivit Euronews.com.

Primul tur al alegerilor din România din noiembrie 2024 a fost anulat în baza unor rapoarte ale serviciilor de informații care ar fi relevat implicarea Rusiei în influențarea alegătorilor prin intermediul rețelelor de socializare pentru susținerea candidatului naționalist Călin Georgescu.

Din cauza popularității lui Georgescu pe TikTok, Comisia Europeană a demarat în decembrie 2024 o anchetă privind rolul platformei în timpul campaniei electorale pentru a verifica dacă aceasta a încălcat Regulamentul privind serviciile digitale (DSA) în ceea ce privește evaluarea riscurilor și integritatea electorală.

Rezultatul anchetei este încă așteptat să fie făcut public.

La începutul acestei luni, Biroul Electoral Central i-a interzis lui Călin Georgescu să candideze din cauza nerespectării normelor în timpul alegerilor anterioare.

Platformele online TikTok, Meta, Google și X au fost invitate să ia parte la un test de stres electoral în luna martie, organizat de autoritatea română de reglementare a comunicațiilor (ANCOM).

Exercițiul a testat capacitatea celor implicați în procesul electoral de a face față potențialelor provocări online care pot apărea în timpul perioadei electorale, au declarat reprezentanții ANCOM.

Cum anchetează Comisia Europeană rețelele de socializare

Potrivit sursei citate, Henna Virkkunen a afirmat că anchetarea Tiktok este reprezentativ pentru modul în care sunt puse în aplicare prevederile Regulamentului privind serviciile digitale (DSA) pentru a îmbunătăți măsurile luate de platformă. De asemenea, ea a fost întrebată de europarlamentari despre sancțiunile în curs de aplicare în cazul platformelor pentru posibile încălcări ale DSA, precum și ale Regulamentului privind piețele digitale (DMA).

În temeiul ambelor acte, Executivul comuintar a deschis o serie de anchete pentru posibile încălcări. Niciuna dintre acestea nu a fost încă finalizată.

În ceea ce privește DMA, unde amenzile pentru Apple și Meta ar putea veni în această săptămână, Virkkunen a declarat că nu ar trebui să existe „întârzieri prea mari” atunci când vine vorba de aplicarea normelor.

Cât despre criticile privind normele UE în domeniul tehnologiei, inclusiv DSA, DMA și AI Act, exprimate de Administrația americană condusă de președintele Donald Trump, Virkkunen a declarat că normele sunt „corecte pentru toată lumea” și că Europa este „angajată față de norme”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE