Peste 200.000 de candidați s-au înscris la alegerile locale și europarlamentare din data de 9 iunie 2024. Cel mai tânăr candidat are 23 de ani, iar cel mai în vârstă 100 de ani, a precizat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, citat de Agerpres.
La scrutinul din 9 iunie s-au înscris 207.389 de candidaţi pentru alegerile locale şi 494 pentru cele europarlamentare.
De asemenea, potrivit șefului AEP, în prezent sunt înscrişi în Registrul electoral 18.025.324 de alegători, iar numărul secţiilor de votare este de 18.955 în ţară şi 915 în străinătate.
La acest scrutin vor fi aleşi 3.186 de primari ai localităţilor şi primarul general al Capitalei, 3.186 de consilii locale şi judeţene, precum şi 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European.
Dintre cei 11.386 de candidaţi înscrişi pentru posturile de primari, 9.776 candidează în mediul rural, iar 1.610 în mediul urban.
În rural, pentru funcţiile de edil candidează 10,56% femei, iar în urban - 12,36%.
Cel mai tânăr candidat pentru alegerile care vor avea loc pe data de 9 iunie are puţin peste 23 de ani, iar cel mai în vârstă, "seniorul candidaţilor", are 100 de ani.
"Avem, de asemenea, doi candidaţi la alegerile locale de 95 de ani, doi candidaţi de 94 de ani", a precizat şeful AEP.
Pentru alegerile europarlamentare s-au înscris 494 de candidaţi, dintre care 167 femei, ceea ce reprezintă 33,81% din total, "cu un procentaj un pic mai bun decât cel de la alegerile locale", după cum a arătat Toni Greblă.
- GHID Europarlamentare 2024. Cum vor vota românii din străinătate. Actele necesare și unde sunt secțiile de votare
- Alegerile europarlamentare 2024, în cifre: 16 candidați români pe un loc, 32% femei, 33 de locuri pentru România în PE
- Alegeri europarlamentare 2024. Care este miza pentru România și români
Aproximativ 100 de milioane de buletine de vot - tipărite şi distribuite
Președintele AEP a mai anunțat că aproximativ 100 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru alegerile din 9 iunie.
Alegătorii nu trebuie să își facă griji că ar putea exista probleme în legătură cu hârtia folosită la buletinele de vot. "Am experimentat. Hârtia este luată toată de la Rezervele de stat, deci nu este achiziţionată de pe piaţa liberă. Drept urmare ea întruneşte toate condiţiile. Am făcut simulări. Nu prezintă niciun fel de problemă în acest sens", a spus Greblă.
Alegeri locale 2024. Ce votăm pe 9 iunie
La alegerile locale din 9 iunie, care se organizează într-un singur tur, vom alege:
- primari/primari de sector – scrutin uninominal, într-un tur;
- consilieri locali – sistem electoral proporționale, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide)
- consilieri județeni/generali – sistem electoral proporționale, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide)
- președinți ai consiliilor județene/primarul general – scrutin uninominal, într-un tur.
Europarlamentare 2024. Cum se votează în România: vârsta legală de vot și pragul electoral
În România, alegerile europene vor avea loc pe 9 iunie, în aceeași zi în care sunt organizate și alegerile locale. România foloseşte un sistem de liste închise, care nu permite modificarea numărului de ordine al candidaţilor pe listă.
În România pot vota persoanele cu vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, au cetăţenia română sau a UE, cu domiciliul sau rezidenţa pe teritoriul României, în conformitate cu procedura administrativă aplicabilă.
Pentru partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice şi alianţele electorale, pragul electoral reprezintă 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional.
Candidaţilor independenţi li se pot atribui mandate dacă au obţinut, fiecare în parte, un număr de voturi valabil exprimate cel puţin egal cu coeficientul electoral naţional. Coeficientul electoral naţional reprezintă partea întreagă a raportului dintre numărul total de voturi valabil exprimate şi numărul de mandate de parlamentari europeni ce revin României.
Calendarul alegerilor din 2024
Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.
Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.
- 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
- 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
- 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.