Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un bărbat paralizat reușește să meargă cu ajutorul unui dispozitiv inovator care restabilește conexiunea dintre creier și muschi

Un bărbat care a rămas paralizat în anul 2011 în urma unui accident de bicicletă a reușit să se ridice în picioare și să meargă cu ajutorul medicilor care i-au implantat un dispozitiv care îi citește undele cerebrale și îi trimite instrucțiuni către coloana vertebrală pentru a pune în mișcare mușchii potriviți, relatează The Guardian.

Medicii i-au spus lui Gert-Jan Oskam că nu va mai putea merge niciodată, după ce și-a fracturat gâtul în urma unui accident produs în China. În urma operației prin care i-a fost implantat dispozitivul, bărbatul, în vârstă de 40 de ani, a reușit să meargă peste 100 de metri și chiar să urce scări.

”În urmă cu câteva luni, am reușit prima oară după 10 ani să mă ridic în picioare și să beau o bere cu prietenii mei. A fost foarte tare. Vreau să-l folosesc (dispozitivul, n.red) în fiecare zi”, a afirmat Gert-Jan Oskam, care este originar din Țările de Jos.

”Puntea digitală” este inovația unei echipe de neurocercetători din Elveția ce dezvoltă un program pe termen lung menit să realizeze interfețe între creier și dispozitive pentru a veni în sprijinul persoanelor paralizate. Proiectul are ca obiectiv utilizarea semnalelor wireless pentru a restabili conexiunile dintre creier și mușchi atunci când nu mai pot fi folosiți în situația în care nervii măduvei spinării sunt rupți.

În cadrul unui alt experiment, Oskam a testat un sistem care a recreat ritmicitatea pașilor în timpul mersului, prin trimiterea de semnale de la un computer la măduva spinării sale. Cu toate că dispozitivul l-a ajutat să facă mai mulți pași deodată, mișcarea era destul de robotică și trebuia să fie declanșată de un buton sau de un senzor.

Acum, profesorul Jocelyne Bloch, neurochirurg la Spitalul Universitar din Lausanne, a instalat electrozi pe creierul lui Oskam ce detectează activitatea neuronală atunci când acesta încearcă să-și miște picioarele. Informațiile sunt procesate de un algoritm care le transformă în impulsuri, care sunt trimise la alți electrozi din coloana sa vertebrală. Mai apoi, impulsurile activează nervii din coloana vertebrală, activând mușchii pentru a produce mișcarea dorită.

"Ceea ce am reușit să facem este să restabilim comunicarea între creier și regiunea din măduva spinării care controlează mișcarea picioarelor cu ajutorul unei punți digitale”, a declarat profesorul Grégoire Courtine de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne, potrivit sursei citate.

Cercetătorul a explicat că sistemul ar putea ”capta gândurile lui Gert-Jan și le-ar putea traduce în stimularea măduvei spinării pentru a restabili mișcările voluntare ale picioarelor”.

Implantul, descris în revista Nature, i-a ajutat pe bărbat să aibă mișcări mai naturale decât înainte, deoarece ridicarea în picioare și mersul pe jos au fost inițiate și controlate prin gândirea la acele acțiuni. Semnalele au stimulat mușchii necesari pentru a flecta șoldul, genunchiul și glezna.

De asemenea, dispozitivul ar stimula recuperarea. După mai mult de 40 de sesiuni de antrenament cu implantul, Oskam, căruia nu i-au fost secționați toți nervii din coloana vertebrală, și-a recăpătat un anumit control asupra picioarelor, chiar și atunci când dispozitivul a fost oprit. Profesorul Grégoire Courtine crede că reconectarea creierului și a coloanei vertebrale ajută la regenerarea nervilor spinali, recuperând o parte din controlul pierdut de pacient.

Deși lucrările se află într-un stadiu incipient, cercetătorii speră că, în viitor, dispozitivele miniaturizate vor ajuta pacienții cu accident vascular cerebral și persoanele paralizate să meargă, să își miște brațele și mâinile și să controleze alte funcții, cum ar fi vezica urinară, care este adesea afectată de leziunile măduvei spinării. Mișcările brațelor și ale mâinilor pot fi mai dificile, deoarece sunt mai complexe decât mersul pe jos.

Cercetătorii au mai precizat că Oskam a făcut progrese la mai bine de zece ani de la accidentul său, iar echipa de oameni de știință este încrezătoare că și alți pacienți cu leziuni ar putea avea rezultate mai bune.

În cazul lui Oskam ”au trecut mai mult de 10 ani de la leziunea măduvei spinării", a declarat Courtine. ”Imaginați-vă când aplicăm puntea digitală la câteva săptămâni după leziunea măduvei spinării. Potențialul de recuperare este extraordinar”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE