Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un avion militar rus ar fi încălcat spațiul aerian al Finlandei. ”Tratăm cu toată seriozitatea această suspiciune”

Ministerul Apărării al Finlandei a anunțat că un avion militar rus este suspectat că a încălcat spațiul aerian finlandez luni dimineața în zona Golfului Finic. Incidentul are loc în contextul în care relațiile dintre Finlanda și Rusia s-au tensionat pe fondul aderării statului finlandez la NATO în 2023, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Avionul rus a rămas aproape două minute în spațiul aerian al Finlandei în zona orașului Loviisa din sudul țării, după ce ar fi pătruns aproape 2,5 kilometri în interiorul teritoriului acestei țări nordice.

”Tratăm cu toată seriozitatea această suspiciune de încălcare teritorială şi o anchetă a fost declanşată", a declarat ministrul finlandez al Apărării, Antti Häkkänen, potrivit sursei citate.

Finlanda și-a închis granița terestră cu Rusia

Paza de coastă a Finlandei a anunțat că va efectua o anchetă și va face publice rezultatele după încheierea cercetărilor.

Cel mai recent incident frontalier datează de la sfârşitul lui mai, când Finlanda şi Lituania au cerut Moscovei să dea explicaţii referitor la proiectul său de a modifica unilateral frontiera maritimă a celor două ţări, după difuzarea unui proiect de rezoluţie al Ministerului Apărării rus.

Ministerul finlandez al Apărării a reamintit că două avioane militare ruse au mai încălcat spațiul aerian al Finlandei în august 2022, când au pătruns în Golful Finic.

De altfel, Finlanda şi-a închis frontiera terestră cu Rusia în decembrie 2023. Guvernul de la Helsinki a acuzat Moscova că organizează sosirea de migranţi ilegali pentru a destabiliza ţara.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE