Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un primar grec fost ales europarlamentar, deși se află în închisoare

Situație cel puțin ciudată la alegerile europarlamentare din Grecia. Un primar care se află în închisoare a fost ales ca europarlamentar. Este vorba despre Fredi Beleri, care are cetățenie greacă și albaneză și care se află, din mai 2023, într-o închisoare din Albania.

Culmea este că el a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare tocmai pentru "cumpărare de voturi", potrivit publicației Ekathimerini.

Primarul Fredi Beleri a fost ales europarlamentar, deși se află în închisoare

La alegerile europarlamentare din 9 iunie, el s-a clasat pe locul al patrulea, în total și a fost al treilea dintre cei mai votați europarlamentari ai alianței Noua Democrație. Formațiunea politică a premierului grec Kyriakos Mitsotakis, care va fi reprezentată în Parlamentul European de 7 deputați, a obținut cele mai multe voturi la alegerile de duminică. Astfel, potrivit Euronews Albania, Beleri nu poate pierde un loc în Parlamentul European.

În 2023, Fredi Beleri (52 de ani) a fost ales primar al localității Himara, din Albania, susținut de premierul albanez Edi Rama. După condamnarea sa din luna mai, localitatea este condusă de un primar interimar.

Condamnarea lui a zguduit relațiile dintre Grecia și Albania. Beleri a susținut mereu că arestarea sa a fost una politică. Grecii au precizat că această arestare ar putea avea efecte asupra procesului de aderare a Albaniei la Uniunea Europeană. La momentul condamnării, a reacționat și Ministerul de Externe al Greciei, care a spus că sentința "este disproporţionată faţă de gravitatea presupusei infracţiuni".

Fredi Beleri a mai avut o condamnare cu suspendare în 1997, pentru posesie de arme, potrivit Ekathimerini.

"În toate aceste luni ale aventurii mele, am fost întărit de convingerea că lumina învinge întotdeauna întuneric și că puterea democrației poate răsturna orice practică pucistă. Este suficient să aveți voința și credința unui scop măreț, așa cum ne-am luptat în acest război. O luptă pentru democrație, statul de drept, libertățile și demnitatea cetățenilor. Războiul a fost câștigat în condiții dificile, de neimaginat pentru o țară care vrea să intre în familia europeană. Și a fost câștigat. Datorită onoarei, patriotismului și mândriei grecilor.

Vreau să le mulțumesc din suflet tuturor grecilor care m-au onorat cu votul lor, familiei mele care a devenit sprijinul și vocea mea în această perioadă, prietenilor din toată Grecia care mi-au fost alături în cea mai grea încercare din viața mea și, bineînțeles, prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis care mi-a oferit oportunitatea de a fi candidat, pentru care îi voi fi mereu recunoscător.

Vreau să le spun fraților mei din elenismul nordic că, de astăzi, și ei se pot simți mai puternici, iar pentru fiecare dintre concetățenii noștri, voi munci din greu, în calitate de europarlamentar, pentru a fi util partidului meu, Noua Democrație și mai ales țării noastre", a declarat Beleri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE