Ucraina va primi în curând mult-râvnitele avioane de luptă F-16, după ce piloții au fost instruiți în țările NATO. Mai multe țări vor furniza aceste aparate de zbor ucrainenilor, însă rușii amenință cu lovituri asupra aerodrumurile de pe care acele avioane vor pleca spre Ucraina, dacă ele vor executa misiuni împotriva armatei ruse.
Rușii vor lovi bazele aeriene din țările care găzduiesc avioane F-16 destinate Ucrainei
Cel care a subliniat acest lucru este generalul rus în rezervă Andrei Kartapolov, şeful comisiei de apărare din Duma de Stat.
"Dacă nu vor fi utilizate conform destinaţiei directe, atunci nu vor fi ţinte legitime, însă dacă vor fi utilizat în misiuni de luptă, atunci avioanele, inclusiv aerodromurile care vor servi ca bază pentru F-16, devin ţinte legitime, cu toate consecinţele care decurg de aici. (...)
Dacă decolează de pe aerodromurile unei ţări, intră în spaţiul aerian ucrainean, lansează rachete şi se întorc înapoi acolo, atunci sunt ţinte legitime. În ceea ce priveşte capacitatea de a le doborî, putem doborî orice, oriunde", a spus Andrei Kartapolov, potrivit agenției de știri RIA Novosti, citată de restul presei ruse.
Mai mulți oficiali ruși, inclusiv președintele Vladimir Putin, au spus că avioanele F-16 vor fi doborâte și că ele nu vor schimba situația din război.
- Aeronavele F-16 ar urma să ajungă în Ucraina după summitul NATO de la Washington, care va avea loc între 9 și 11 iulie.
La finalul anului 2023, Baza 86 Borcea, din România, a devenit operațională pentru avioane F-16. Acolo s-au antrenat unii piloți ucraineni, sub instructajul companiei americane care produce avioanele, Lokheed Martin. La baza Borcea au ajuns și avioanele F-16 trimise de Olanda. Acea bază ar urma să devină un hub internaţional pentru instruirea piloţilor, inclusiv cei români, dar și altor aliați.
SUA au autorizat țări precum Norvegia, Danemarca și Olanda să transfere Ucrainei 65 de avioane F-16, plus piese de schimb și motoare de rezervă sau simulatoare de antrenament și alte echipamente.
După aceste antrenamente, specialiștii ucraineni vor putea să desfășoare pregătirile direct în Ucraina și nu vor mai fi nevoiți să o facă în alte țări.
22 dintre aceste avioane provin din Norvegia, conform publicației Nettavisen, însă nu toate vor fi operaționale, iar unele vor fi folosite pentru piese de schimb. Dintre acestea, 12 ar fi operaționale.