Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Candidați acuzați de corupție, favoriți pentru noi mandate. Expert: „Un dosar penal pare să fie așa, o chestie de pus în CV, nu interesează pe nimeni”

Marile partide au ales să meargă la alegeri inclusiv cu candidați care au probleme cu legea, unii fiind trimiși în judecată pentru fapte de corupție chiar în timpul mandatelor. De exemplu, primarul de la Sinaia, Vlad Oprea, care se află în centrul unei investigații Recorder, a obținut aproape 50% și va avea, cel mai probabil, al șaselea mandat în urma alegerilor locale din 2024. Și este doar un exemplu.

Unde-i fărădelege, e alegere

Un studiu făcut de Transparency International arată că țara noastră continuă să fie una dintre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, la nivel de percepție, cu 46 de puncte din 100 posibile. Sub 50 înseamnă pragul de corupție. Mai corupți decât noi ar mai fi bulgarii sau maghiarii.

Septimius Pîrvu, expert în bună guvernare și procese electorale, a vorbit la Euronews România despre o „cartelizare politică”.

Septimius Pîrvu, expert în bună guvernare și procese electorale: „Cred că în primul rând, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultima jumătate de an, cred că avem parte de – nu știu – o cartelizare politică. Avem două partide mari care controlează foarte mult din ceea ce înseamnă resurse publice și care au declarat că vor să guverneze pe următorii 10 ani. Cred că e foarte ilustrativă această declarație și cred că se leagă foarte mult și de captura la nivel local, unde ai primari care, da, sunt realeși”.

„Îmi aduc aminte de domnul Cherecheș din Maramureș, care a fost ales în timp ce era în arest cu 70%... Pentru că aduc resurse, pentru că investesc în comunitățile lor, pentru că partidul le dă bani și atunci, practic, ai o formă de captivitate care se bazează pe acest tip de transfer de resurse, partidul îți dă resurse, tu aduci voturi. Atunci, sigur, cred că e foarte greu să scapi de genul ăsta de competiție. Partidele nu au mare interes să aducă... De ce să aduci o față nouă când știi că primești 70% din voturi, că ai făcut un drum și o școală șamd. De fapt, cred că asta este o problemă, că nu se vede o mare noutate în ceea ce privește candidații... Bun, să vedem ce se întâmplă la parlamentare, dar mai degrabă migrează la partide și - chiar ne-am uitat și la chestia asta - 400 și ceva de primari s-au dus dintr-o parte în alta pentru că pur și simplu caută partidul care le va da bani, le va da resurse și îi va asigura că stau acolo în funcție și va fi bine, practic. Un dosar penal e așa, o chestie de pus în CV, care oricum nu interesează pe nimeni”, a mai precizat Septimius Pîrvu.

„La Caracal, ne amintim de Ion Doldurea. Pare că unii primari sunt aleși pe viață, peste 70%. Rar întâlnești în anumite zone un asemenea procent. Deci în Caracal toată lumea îl vrea. El a spus că nu și-a dorit să candideze, că oganizația l-a forțat cumva, l-a împins și el a rămas în față, a candidat și a obținut victoria. Și, strâns legat de primarul din Caracal, pentru că ne amintim de povestea cu stația GPL, iată, la Crevedia, Florin Petre, care a fost condamnat în trecut, înainte de cazul Crevedia, cu morți și răniți. Acum a luat peste 47% din voturi. Au candidat, au și câștigat. Sau, pur și simplu, oamenii sunt obișnuiți să-i ierte”, a spus și Gabriel Bălașu, jurnalist Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE