Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aproape 50 de persoane au fost salvate de pe munte. Salvamont România: Evitați traseele montane lungi și solicitante pe timp de caniculă

Este vacanță așa că numărul celor care se duc la munte a crescut. Asta înseamnă și că mai mulți turiști ajung să sune la Salvamont pentru a cere ajutor.

Numai în ultimele 24 de ore, 46 de persoane au fost recuperate de salvamontiștii din toată țara.

În două cazuri, victimele au fost predate elicopterului SMURD pentru a fi transportate la spital, iar alte șase persoane au fost duse cu ambulanța pentru a primi îngrijiri medicale.

Cele mai multe apeluri au fost înregistrate de Salvamont Brașov și Prahova.

Salvamontiștii atrag atenția că avertizarea de cod roșu sau portocaliu de caniculă este valabilă inclusiv în zona montană.

Turiștii sunt sfătuiți să evite traseele montane lungi și solicitante, să bea multă apă și să se protejeze de soare pentru a evita șocul caloric, favorizat de căldura extremă, efortul mare și de altitudine.

Cod roşu de caniculă extremă în trei sferturi din ţară

Trei sferturi din ţară se va afla, duminică, sub atenţionare Cod roşu de căldură excesivă, în timp ce în restul teritoriului va fi în vigoare un Cod portocaliu de caniculă, potrivit prognozei publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Astfel, pe parcursul acestei zile, pe fondul atenţionării Cod roşu, în Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova, valul de căldură va continua să se intensifice.

Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 41 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) de peste 80 de unităţi. Pe timpul nopţii, minima termică nu vor coborî sub 20 de grade.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE