Europa nu ar trebui să lase negocierile pentru oprirea războiului din Ucraina „pe umerii Statelor Unite” și să se asigure că nu sunt ridicate sancțiunile împotriva Rusiei, a declarat Iulia Joja, profesor de Securitate Europeană la Universitatea Georgetown din Statele Unite, la Euronews România. În caz contrar, Rusia se reînarmează și reîncepe să atace, fie Ucraina, fie alt stat european.
În jurnalul „Bună seara, România” de la Euronews România, Iulia Joja a explicat că, după ce a câștigat alegerile prezidențiale din Statele Unite, Donald Trump urmează să elaboreze alături de echipa sa de consilieri politica externă a Statelor Unite.
„Donald Trump are în jurul său câțiva consilieri. Unii dintre ei se anunță să primească poziții importante în viitoarea administrație care sunt, după cum îi numesc unii americani aici, China firsters, cei care pun China și regiunea Asia-Pacific înainte. La asta face aluzie chiar și Donald Trump”, a precizat profesoara de Securitate Europeană.
Expert: „Statele Unite nu se pot retrage din Europa pentru a se poziționa în Asia-Pacific”
Iulia Joja a evidențiat că „China este un bipartizan în Statele Unite”, iar Joe Biden, în mandatul su de președinte „a dat prioritate Chinei în aceeași măsură, doar pe un ton poate mai puțin direct, mai puțin agresiv.”
„Din punct de vedere strategic și militar, într-adevăr, Statele Unite nu se pot retrage din Europa pentru a se poziționa în Asia-Pacific. Trebuie să fie prezente atât într-un loc, cât și în celălalt loc. Asta spun generali americani de patru, cinci stele. Aici putem să stăm un pic mai liniștiți”, a mai precizat specialista în Securitate Europeană.
Trump n-ar spune adevărul privind ajutorul acordat Ucrainei: „SUA nu se simt obligate pentru a contribui pentru securitatea europeană atât de mult”
„Donald Trump ne spune următorul lucru: europenii nu dau suficienți bani pentru propria securitate și că Statele Unite nu se simt obligate pentru a contribui pentru securitatea europeană atât de mult.
Donald Trump nu spune adevărul când vorbește despre proporție. Ați arătat mai devreme spunând că 200 de miliarde au dat americanii pentru Ucraina și că europenii au dat o mică parte din acești 200 de miliarde. Acest lucru nu este adevărat.
Noi, europenii, am dat cel puțin la fel de mult, dacă nu, mai mult decât americanii, dar acest lucru este unul normal pentru că este vorba despre securitatea europeană”, a mai spus Iulia Joja.
Iulia Joja: „Europa trebuie să aibă grijă în aceste negocieri să nu le lase pe umerii Statelor Unite”
Ea a estimat că în următoarele luni ar trebui să ne așteptăm la „solicitări mai agresive din partea Statelor Unite către partenerii europeni de a contribui mai mult la securitatea europeană”.
„Pe dosarul Ucraina, pentru că este extrem de important, o să vedem mai multe discuții și negocieri, în raport cu o posibilă încetare a focului care va fi una temporară.
Important este aici cum se va negocia. Aici europenii sunt vizați în principal, cum se va negocia posibila ridicare de sancțiuni în raport cu Rusia, ceea ce înseamnă reînarmarea Rusiei și costuri suplimentare ample pe termen mediu și lung pentru Europa.
Europa trebuie să aibă grijă în aceste negocieri să nu le lase pe umerii Statelor Unite, pentru că este vorba despre securitatea europeană și să se asigure că nu sunt ridicate sancțiunile împotriva Rusiei. Să gândim strategic pe termen mediu și lung, tocmai pentru a nu avea costuri și mai mari atunci când Rusia se reînarmează și reîncepe să atace, fie Ucraina, fie alt stat european”, a punctat Iulia Joja.
Ciocniri în Partidul Republican între grupul neoizolaționiștilor și Reagan-iști privind politica externă a SUA
„Vom vedea în ce măsură vor fi vizibile aceste ciocniri. În cadrul Partidului Republican, avem acum mai multe tendințe de politică externă: pe de o parte, cei care încearcă să pună China pe prim plan, pe de altă parte, cei din jurul lui Trump și Trump însuși, aș spune, care sunt din grupul neoizolaționist sau izolaționist, care nu vor o prezență atât de puternică externă în afara granițelor Statelor Unite, ceea ce afectează atât Europa, cât și Asia-Pacific.
Și republicanii la care faceți aluzie - Reagan-iștii, de modă veche, cei care pe parcursul acestui război pe scară largă, au fost vocea cea mai puternică din cadrul Statelor Unite pentru înarmarea Ucrainei, atât în ceea ce privește calitatea armelor, creșterea razei de acțiune, cât și cantitatea armelor. Ei au rămas o forță, chiar dacă redusă, în cadrul Partidului Republican.
Nu știu în ce măsură vom vedea aceste ciocniri ideologice vizibile în afara partidului și în ce măsură vor rămâne ascunse în cadrul partidului. Cu siguranță, vor reprezenta diferite tendințe de influențare a viitoarei administrații prezidențiale a lui Donald Trump.
Vom vedea în ce măsură izolaționiștii în raport cu republicanii de modă veche care vor ca Statele Unite să fie extrem de puternice în afara granițelor, vor primi poziții în viitoare administrație Trump.
Din păcate, cei care voiau ca Statele Unite să fie puternice inclusiv în Europa Centrală și de Est, oameni profesioniști și investiți în Europa și în securitatea europeană, Henry McMaster, John Bolton și alții, aceștia s-au certat definitiv cu Trump. Deci, vom vedea un număr mai mic de-al lor în acest grup în viitoarea administrație Trump”, a concluzionat ea.