Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Geopolitica, sub noua administrație Trump. Greg Scărlătoiu: „E un negociator pragmatic, dar subestimează factorul cultural”

„Un negociator pragmatic, dar care subestimează factorul cultural sau istoric” - așa îl descrie pe Donald Trump președintele Comitetului pentru Drepturile Omului din Coreea de Nord, Greg Scărlătoiu.

De un deceniu, acest ONG american dezvăluie abuzuri ale regimului nord-coreean, pentru a pune presiune pe comunitatea internațională să intervină. Cu o largă expertiză în politica Asia-Pacific, românul a colaborat cu administrația americană în probleme de diplomație și securitate.

Mari Jeanne Ion: Ce ne așteptăm să vedem din politica noii administrații cu privire la zona asta, Coreea de Nord? Sunt foarte mulți analiști care comentează faptul că Donald Trump are așa un apetit pentru liderii care sunt autoritari, inclusiv pentru dictatorul din Coreea de Nord.

„Donald Trump, un negociator foarte eficient”

Greg Scărlătoiu: S-au spus multe despre Donald Trump. Donald Trump este un negociator foarte eficient, este un negociator foarte pragmatic. Domnul Trump privește lumea prin acest unghi. Poate o mică problemă a lui Donald Trump este că subestimează factorul cultural sau istoric. Într-un fel negociez cu Iranul, într-un fel negociez cu Coreea de Nord, în alt fel negociez cu Putin.

Sigur, s-a angajat în acest summit miting, întâlnirile cu Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord. Logic, dacă stai să te gândești. Deci nu putem să-l blamăm pe președinte Trump. S-au încercat alte măsuri, alte tipuri de negociere înainte. Deci în 1994 Geneva Agreed Framework, nord-coreenii au trișat și au dezvoltat un program clandestin de îmbogățire a uraniului.

Au fost six party talks în anii 90, pe vremea președintelui Bush. Iarăși, aceeași chestiune: au trișat, nu au respectat termenii negociați. Leap day agreement din 2012, aceeași chestiune. Sigur, președintele Trump a mai încercat încă o unealtă din trusa de scule diplomatică. Deci acest summit-meeting. S-au întâlnit în Singapore, s-au întâlnit în Hanoi, unde totul s-a prăbușit.

„Kim Jong Un se aștepta că vor fi ridicate câteva din sancțiunile ONU și sancțiunile SUA”

Așteptările au fost ridicate, elevate și de partea americană și de partea nord-coreană. Deci Trump se întâlnește cu Kim Jong Un, îi prezintă niște imagini pe satelit și spune ”voi vorbiți, discutați despre instalația nucleară de la Yong Yun, stați puțin, că mai aveți și altele”.

Deci aici vorbim despre toată instalația nucleară. Kim Jong Un se aștepta că vor fi ridicate câteva din sancțiunile ONU și sancțiunile SUA. Asta nu s-a întâmplat, totul s-a prăbușit. S-au mai întâlnit o dată. Există posibilitatea ca președintele 47 Trump, în timpul noului mandat, să reia aceste convorbiri cu liderul nord-corean? Cred că da. Deci Trump, în opinia mea, este de părerea că, mă rog, ai inamici în toată lumea, însă în același timp este foarte important să ai un contact cu acești inamici, să încerci să te angrenezi într-o soluție negociată acestor conflicte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE