Mulți dintre ucrainenii care s-au refugiat in România și-au părăsit țara pentru prima dată. Nu sunt familiari cu libertatea de a alege și cu posibilitatea de a călători fără restricții. Cu toate acestea, și-ar dori acest lucru pentru țara lor. Acum își petrec timpul într-o țară europeană, sunt încântați și recunsocători pentru ajutorul primit. De la începutul războiul peste 100.000 de ucraineni s-au refugiat în țara noastră.
Ala locuieste impreuna cu sotul ei intr-un camin oferit de statul român. Initial au avut sa mearga in Germania, la prietenii lor, dar s-au indragostit de tara noastra și au decis să nu mai paraseasca Romania.
Ala - refugiată: “Vă mulțumim pentru toate, frații noștri români! Nici în vise nu am fi crezut că vom avea parte de așa o primire, așa o grijă pe care ne-o oferiți, așa o dragoste, condiții de trai extraordinare. Vă mulțumim din suflet pentru toate! “
Întrebată dacă simte o diferență a faptului că România este o țară europeană, Ala nu se poate pronunța. Nu a trecut niciodată mai departe de granița Ucrainei.
Ala - refugiată: "În viata mea nu am călătorit nicăieri, am muncit toata viața. Am mers până la Kiev și atunci în treacăt. În tările Uniunii Europene nu am călătorit niciodată".
Cu gândul la aderarea la UE
Vlada este eleva in clasa a 9-a si a ajuns in România acum 3 săptămâni, dupa ce s-a refugiat din Nikolaev. Este aici impreuna cu mama ei si sora mai mare. Se declara încântată de București pe care îl descoperă la pas, lucru care o ajuta să se detașeze, cat de putin, de ceea ce se întâmplă acasă, în Ucraina .
Vlada - refugiată: “Pentru mine, Bucureștiul este un oraș foarte frumos. Îmi place foarte mult. Eu din Ucraina nu am ieșit, nici din orasul meu nu am plecat, poate doar în tranzit, dar aici am rămas impresionată de frumusețea din jur, orasul este atât de verde. E foarte frumos".
Desi nu a călătorit foarte mult, Irina – mama Vladei - spune ca ar fi încântată, dacă la un moment dat Ucraina ar face parte din familia europeană.
În contextul invaziei ruse, Ucraina a accelerat procesul de aderare la Uniunea Europeană. În luna iunie, la întâlnirea programată a Consiliului European, se va vota dacă Ucraina obține statutul de țară candidată, iar cu un aviz pozitiv, traseul va continua spre a deveni țară membră UE.