Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO Ce este HIMARS și cum poate ajuta Ucraina. Lansatoarele multiple de rachete promise de SUA, explicate în detaliu

Sistemele avansate de lansatoare multiple de rachete promise Ucrainei de președintele SUA, Joe Biden, se numesc HIMARS - High Mobility Artillery Rocket System - și sunt produse de compania americană Lockheed Martin. Cele care vor ajunge în țara vecină au o rază de acțiune de 80 de kilometri. Există și un model care poate lovi ținte aflate la 300 de kilometri distanță, însă acesta nu a fost livrat Kievului, deoarece oficialii americani se tem că ar putea fi folosit contra unor obiective de pe teritoriul Rusiei.

HIMARS face parte dintr-un pachet mai mare de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 700 de milioane de dolari, care mai include, printre altele, elicoptere și rachete antitanc Javelin, informează euronews.com. Prețul unei instalații HIMARS, cu tot cu muniție, depășește 5 milioane de dolari.

Potrivit Lockheed Martin, lansatoarele funcționează pe principiul „trage și fugi!”. Practic, fiecare unitate este compusă dintr-un container cu șase rachete, montat pe un vehicul militar. În doar câteva minute, rachetele sunt așezate în poziție de tragere și lansate, după care sistemul este relocat și reîncărcat rapid. Asta reduce considerabil riscul ca lansatorul să fie reperat și capturat de inamic.

Cum va face HIMARS diferența pe câmpul de luptă

În prezent, armata Ucrainei folosește un sistem de lansatoare de rachete de fabricație ruseasă, mai puțin performant, scrie presa americană. HIMARS va oferi forțelor ucrainene avantajul de a putea lovi dincolo de liniile inamice și de la o distanță care să le ofere siguranță în cazul unui contraatac al rușilor. Practic, de la 80 de kilometri distanță, sistemele HIMARS se află în afara razei de acțiune a artileriei rusești, dar o pot lovi, explică jurnaliștii de la The Guardian.

Sistemele avansate de lansatoare multiple de rachete vor fi un „game-changer” pe frontul din Ucraina, spun unii analiști citați de publicația britanică. Oficialii din Departamentul american al Apărării sunt ceva mai sceptici și apreciază că HIMARS va oferi ucrainenilor capabilități militare similare cu ale armatei ruse.

Asigurări pentru Rusia

„Nu vom trimite Ucrainei sisteme de rachete care pot lovi în interiorul Rusiei”, a declarat președintele american, Joe Biden, dând asigurări cu Washingtonul nu își dorește să se implice într-un conflict dincolo de granițele țării atacate la ordinul omologului său de la Moscova, Vladimir Putin.

Lockheed Martin are și un model de lansator ATACMS, cu o rază de acțiune mult mai mare, de până la 300 de kilometri. Poate ținti zone urbane și baze militare din Rusia, inclusiv regiuni aerodromuri de unde sunt lansate atacuri contra Ucrainei. Acestea însă nu vor fi livrate Kievului. În plus, oficialii de la Kiev au dat asigurări că nu vor folosi lansatoarele multiple trmise de SUA pentru a lovi obiective de pe teritoriul Rusiei.

România a cumpărat 3 sisteme HIMARS

România a cumpărat trei sisteme HARIS cu rază de acțiuni de până la 300 de kilometri, potrivit MApN. Fiecare sistem are câte 18 instalaţii, incluzând - dar fără a se limita la acestea - muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special.

Sistemele de lansatoare multiple de rachete, parte importantă a sistemului de artilerie terestră, vor acţiona independent sau integrat cu celelalte sisteme pentru îndeplinirea misiunilor. Datorită caracterului de interoperabilitate, sistemele lansatoare multiple de rachete pot fi puse la dispoziţia NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul Alianţei şi a iniţiativelor regionale.

Principalele elemente ale primului sistem HIMARS au ajuns în Portul Constanța pe 20 februarie 2021. De aici, au fost transportate la sediul Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice „Maior Gheorghe Șonțu” din Focșani, prima unitate a Forțelor Terestre Române dotată cu acest sistem.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE