Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden va permite Ucrainei să lovească unele ținte din Rusia cu arme americane

Joe Biden, președintele Statelor Unite, a acordat Ucrainei permisiunea de a folosi arme americane pentru a lovi ținte din Rusia, doar cu scopul de a apăra regiunea Harkov, au precizat patru oficiali americani, citați de The Associated Press.

Oficialii au declarat, sub protecția anonimatului, că politica SUA prin care Ucraina nu trebuie să folosească sisteme ATACMS sau rachete cu rază lungă de acțiune și alte muniții furnizate de americani pentru a lovi ofensiv în interiorul Rusiei nu s-a modificat.

Prin decizia sa, Biden permite ca armele furnizate de SUA să fie folosite pentru „contracararea atacurilor în regiunea Harkov, astfel încât Ucraina să poată respinge forțele rusești care o atacă sau se pregătesc să o atace”, a declarat un oficial.

Oficialii de la Kiev au intensificat apelurile către SUA pentru a permite forțelor ucrainene să se apere, în condițiile în care sunt lansate atacuri și de pe teritoriul Rusiei. Harkov, al doilea oraș ca dimensiune din Ucraina, se află la doar 20 de kilometri de granița cu Rusia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat în repetate rânduri că restricția punea forțele ucrainene într-o situație dificilă, în condițiile în care Rusia și-a intensificat atacurile în nord-estul regiunii Harkov.

Militarii ruși au avansat pe frontul ucrainean, pe fondul întârzierii reaprovizionării ajutorului militar american și în condițiile în care producția militară insuficientă a Europei de Vest a încetinit livrările cruciale pentru Ucraina pe câmpul de luptă.

Discuțiile privind schimbarea politicii au luat amploare în Administrația Biden în urmă cu mai bine de două săptămâni, după ce Rusia și-a intensificat ofensiva în jurul Harkovului, a afirmat un oficial familiarizat cu discuțiile purtate la Casa Albă.

Secretarul american de Stat Antony Blinken a afirmat miercuri, în timpul unei vizite în Republica Moldova, că politica SUA față de modul în care Ucraina foloește armele americane evoluează în mod constant, lăsând să se înțeleagă că Washingtonul ar putea modifica interdicția nescrisă privind utilizarea de către Ucraina a acestor arme pentru atacuri asupra teritoriului rusesc.

Cu toate că oficialii americani au subliniat că nu există o interdicție formală privind folosirea armelor, aceștia sunt de părere că utilizarea armelor americane pentru a ataca ținte de pe teritoriul Rusiei ar putea declanșa o ripostă din partea Moscovei, după cum a amenințat președintele rus Vladimir Putin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE