Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

TVA și impozite mai mari, de anul viitor. Ce alte modificări sunt prevăzute în Codul fiscal

Proiectul de modificare a Codului fiscal a fost publicat, luni noapte, de Ministerul Finanțelor. Potrivit inițiativei, cresc o serie de impozite și cote de TVA, sunt diminuate facilitățile din construcții și agricultură și se vor scumpi țigările, băuturile alcoolice și sucurile.

Impozitul pe dividende crește de la 5% la 8%. Impozitul pe locuințe va fi plătit, în funcție de valoarea de piață a acestora, va crește în orașele unde piața imobiliară este dinamică, impozitul va fi 0,1-0,2%, pentru rezidențial.

Cei care își cumpără o locuință vor beneficia de TVA redus de 5%, doar o singură dată, și cu condiția ca prețul să nu depășească 600 de mii de lei.

Muncitorii sezonieri vor plăti și ei impozit pe venit. În prezent ei sunt scutiți de această plată.

Angajații din domeniile construcțiilor și agriculturii beneficiază de facilități și deduceri, în prezent. Aceștia nu plătesc impozit, nu plătesc contribuții. Dacă au venituri de până în 30 de mii de lei pe lună, va scădea acest plafon la 10.000 de lei. Românii care au un venit de cel puțin 4.500 de lei pe lună vor beneficia de o serie de deduceri fiscale.

În ceea ce privește firmele, în special IMM-urile, există o serie de restricții: acestea nu vor mai putea funcționa fără minimum un angajat. Dacă vor avea venituri anuale de peste 500 de mii de euro nu se vor mai încadra la capitolul IMM, iar o persoană nu va putea deține sau nu va putea fi acționar în mai mult de trei astfel de firme. Veniturile obținute din consultanță sau management pe firmă vor fi limitate.

În domeniul HORECA va crește TVA-ul de la 5% la 9%.

La băuturile carbogazoase, precum sucurile și la berea fără alcool va crește TVA-ul de la 9% la 19%.

Va crește impozitul și pentru câștigurile din jocurile de noroc, în funcție de sumă, între 10-40%.

Scumpiri vor fi și în ceea ce privește alcoolul și tutunul și acestea vor intra în vigoare de luna viitoare, de la 1 august. Se vor majora accizele la tutun la băuturile alcoolice.

13 miliarde și jumătate de lei speră guvernul să obțină în plus la buget, în urma acestor modificări. Veniturile sunt estimate pentru anul viitor. Proiectul de modificare a Codului Fiscal va sta în dezbatere publică până vineri, iar săptămâna viitoare Guvernul plănuiește să îl adopte prin ordonanță.

Ce spun specialiștii despre modificările Codului Fiscal

„Cea mai periculoasă problemă este creșterea de taxe care apare în mijlocul unei crize, cu inflația de două cifre, care, cu siguranță va persista și anul viitor. Nu era momentul să vii cu o creștere de taxe. Ceea ce face guvernul, astăzi, nu este o reașezare a impozitelor, ci o creștere a taxării, pentru că sunt foarte multe domenii în care intră pe taxe mai mari, cu taxare mărită. Nu era momentul să vorbim de o taxare suplimentară. Aceasta trebuia să fie ultima soluție a Guvernului. Ar fi trebuit puse față-n față, mai întâi, cheltuielile, toate aceste lucruri care ne scapă printre degete și care nu sunt neapărat de maximă prioritate, în acest moment de criză și, de ce nu, o eliminare a excepțiilor, dar nu în maniera pe care o vedem la această modificare fiscală de față. Pot spune că ceea ce vedem astăzi este o guvernare care guvernează prin creștere de taxe”, a spus Cristian Păun, profesor de economie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE