Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia caută soluții pentru problema câinilor maidanezi: Un proiect de lege aflat în dezbatere publică a împărțit societatea în două

Turcia ia în considerare adoptarea unei legi care ar putea duce la uciderea a sute de mii de câini vagabonzi din întreaga țară.

Proiectul a stârnit dezbateri aprinse între iubitorii de animale și cei care solicită măsuri pentru a ține sub control populația câinilor fără stăpân.

Guvernul promite rezolvarea problemei

Guvernul a promis rezolvarea problemei la începutul acestui an, după ce un copil din capitala Ankara a fost atacat și mutilat grav în drum spre școală.

Fiica de 9 ani a lui Murat Pinar a fost lovită de un camion, după ce a fugit de o haită de câini vagabonzi. Bărbatul a înființat Asociației „Străzi sigure” și a început să monitorizeze atacurile câinilor fără stapân. Un raport al asociației arată că 107 persoane, dintre care 50 de copii, au murit în 2022, după ce au fost agresate de câini.

Murat Pinar, președintele Asociației Străzi Sigure: Ar trebui să existe o politică de ”zero câini vagabonzi pe străzi”. Copiii noștri, cetățenii noștri, bunicile și bunicii noștri, persoanele cu dizabilități, vor putea ieși pe stradă fără a se îngrijora de câinii vagabonzi. Pentru asta luptăm.

Peste 430.000 de persoane au avut nevoie de vaccinuri antirabice în 2023

Problema gestionării câinilor vagabonzi a ajuns una importantă în Turcia. Peste 430.000 de persoane au avut nevoie de vaccinuri antirabice în 2023, potrivit cifrelor oficiale. Nu este însă clar dacă cifra reflectă doar atacurile câinilor sau ale tuturor animalelor. Proiectul de lege aflat acum în dezbatere a împărțit societatea în două.

Nazli Tilkioglu, rezident din Istanbul: Conduceam și am fost înconjurată de 10 - 15 câini și nu am putut să mă mișc. Am reușit cu greu să închid fereastra. Am reușit să trec cu ajutorul oamenilor care erau în zonă și au alungat câinii. Dar am fost blocată în mijlocul acelor 10 - 15 câini timp de 10 minute. Sunt pentru eutanasierea câinilor vagabonzi. Merg la muncă la ora 5 dimineața și mi-e foarte frică când merg spre muncă.

Ihsan Kececi, rezident din Istanbul: Cum este posibil așa ceva? Nu au animalele dreptul la viață? Atunci hai să-i ucidem sau să-i adormim pe toți cei care au îmbătrânit. Nu există așa ceva. Guvernul nostru este minunat, să construiască adăposturi. Așa se dovedește un guvern minunat. Uciderea animalelor nu este o soluție.

Dacă câinii nu sunt adoptați, atunci ar urma să fie eutanasiați

Conform proiectului de lege, municipalitățile ar fi obligate să adune câinii vagabonzi, să-i găzduiască în adăposturi și să-i ofere spre adopție pentru o perioadă de 30 de zile. Dacă câinii nu sunt adoptați, atunci ar urma să fie eutanasiați. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, spune că aproximativ patru milioane de câini vagabonzi cutreieră străzile și zonele rurale ale Turciei.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: Adevărul este că o mare parte a societății dorește ca această problemă să fie rezolvată cât mai curând posibil, iar străzile noastre să fie sigure pentru toată lumea, în special pentru copiii noștri.

”Nu ai buget. Nu ai adăposturi. Ai doar voința de a ucide”

Activiștii pentru protecția animalelor susțin că nu este nevoie de acest proiect și că legislația în vigoare e suficientă, dar nu se aplică. Mai mult, ei susțin că sterilizarea ar fi soluția eficientă.

Meral Imal, adăpostul Asociației Lăbuța Violet (Mor Pati Derneği): Eu, de una singură, ca o mică organizație, am sterilizat toți câinii din această zonă și continui să-i sterilizez, în ciuda dificultăților financiare. De-a lungul acestor ani, dacă aceasta ar fi fost o politică guvernamentală, dacă ar fi fost sterilizați, numărul lor ar fi scăzut în mod natural oricum.

Deniz Tavsancil Kalafatoglu, avocat și activist pentru drepturile animalelor: Nu ai buget. Nu ai adăposturi. Ai doar voința de a ucide. Așa că nu va funcționa. Și în toată țara, în toată lumea, statistic, se spune că uciderea nu rezolvă problema.

Un studiu realizat de organizația de cercetare Metropol, cu sediul în Ankara, a relevat că mai puțin de 3% din populația Turciei ar fi în favoarea sacrificării în masă a câinilor vagabonzi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE