Istanbulul este unul din cele mai frumoase și vizitate orașe din Turcia, fiind faimos pentru Moscheea Albastră, Hagia Sofia, marele bazar, echipe de fotbal și nu numai. De mulți ani, însă, Istanbul a devenit celebru și pentru numeroasele animale fără stăpân care trăiesc alături de cei peste 15 milioane de rezidenți. Conform statisticilor oficiale, peste 400 de mii de animale se plimbă libere pe străzile orașului.
Viața animalelor străzii nu este ușoară, iar cetățenii din Istanbul sunt conștienți de asta. Datorită iubitorilor de animale din orașul de pe malurile Bosforului, pisicile și câinii maidanezi nu mai sunt ai nimănui. Autoritățile din oraș au construit adăposturi, oferă servicii veterinare și desfășoară campanii de sterilizare pentru animalele fără stăpân.
Fotografii: Associated Press
”În general, oamenii de aici sunt conștienți de dificultățile animalelor maidaneze. Le ajută cât de mult pot, iar noi, la Lali Café, le lăsăm apă și mâncare în fața ușii.", spune Levent Tekin, proprietatul unei cafenele din Istanbul.
”Sunt vânzători aici, frizeri, croitori. Contribuim fiecare cu cât putem pentru a cumpăra hrană pentru câini. Municipaliatea îi ajută și ea. Aici, avem grijă de ei, ca o familie, ca și cum ar fi (unii dintre) noi.”, spune și Mesut Kara, de profesie paznic.
Orașul are un centru dedicat animalelor fără stăpân
Ali Turan este electrician, dar și voluntar la un adăpost local de pisici, la construirea căruia a ajutat. De-a lungul anilor, Turan a avut multe dispute cu cei care s-au opus construirii în cartier a unui adăpost pentru animalele fără stăpân.
”Oamenii sunt atenți la lucrurile pe care le iubesc. Eu le iubesc pe ele (pisicile), sunt prietenii mei, copiii mei. Vin aici în fiecare zi pentru că le văd ca pe copiii mei. Sunt sub îngrijirea mea, iar eu sunt ca un tată pentru ele.”, spune Ali Turan.
După dezastruosul cutremur care a afectat Turcia în luna februarie, în centrul dedicat animalelor fără stâpân, înființat de primăria din Istanbul, au fost aduse și 40 de animale salvate din zonele lovite de seism.
”Micii noștri prieteni rămân alături de noi în procesul postoperator. Vizitele, examinările și tratamentul se fac zilnic, intensiv. După finalizarea examinărilor, vizitelor și recuperării de 7 zile, acestea sunt transportate înapoi în regiunile din care le-am luat.", spune medicul veterinar Cagla Gok
Datele autorităților locale arată că doar până la sfârșitul lunii martie, veterinarii orașului au examinat și tratat aproape 25 de mii de animale fără stăpân.