Președintele Statelor Unite, Joe Biden a ținut marți seară cel de-al doilea său discurs despre „Starea Uniunii” (State of the Union). A fost totodată și primul astfel de discurs cu Partidul Republican aflat la conducerea Camerei Reprezentanților după victoria din alegerile parțiale din 2022. Iată care au fost principalele teme ale discursului.
Apel la consens
Președintele Biden s-a adresat unui Congres divizat, iar momentele de tensiune nu au lipsit. Totuși, apelul președintelui la un consens între democrați și republicani a fost vizibil. „Prietenilor mei republicani: dacă am putut lucra împreună în ultimul Congres, nu există niciun motiv pentru care să nu putem lucra împreună și să nu găsim un consens asupra unor lucruri importante și în acest Congres”, a spus Biden, potrivit The Washington Post. „Oamenii ne-au transmis un mesaj clar. Lupta de dragul luptei, puterea de dragul puterii, conflictul de dragul conflictului nu ne duce nicăieri”, a mai spus acesta.
Biden a amintit de marele proiect de infrastructură în valoare de 1 trilion de dolari, prezentându-l ca un exemplu de consens între democrați și republicani. „Vreau să le mulțumesc prietenilor mei republicani care au votat în favoarea legii, dar și prietenilor mei republicani care au votat împotriva ei”, a spus Biden.
Președintele SUA a lansat totodată câteva atacuri la adresa administrației Trump, acuzându-l pe fostul președinte de creșterea deficitului bugetar. „Sub administrația anterioară, deficitul Americii a crescut patru ani la rând”, a spus Biden. „Din cauza acestor deficite record, niciun președinte nu a adăugat mai mult la datoria națională în niciunul dintre cei patru ani decât predecesorul meu”.
Alegerile prezidențiale din 2024
Discursul a avut loc cu doar câteva săptămâni înainte de anunțul mult așteptat cu privire la o posibilă viitoare candidatură a lui Joe Biden pentru alegerile prezidențiale din 2024. Câteva indicii cu privire la o nouă candidatură s-au regăsit în discursul președintelui Biden.
Dincolo de atacul lansat la adresa administrației Trump pentru creșterea deficitului bugetar, Biden a criticat marile companii petroliere pentru că au urmărit să obțină profituri uriașe în contextul crizei energetice. Totodată, Big Pharma și Big Tech au fost și ele ținta criticilor președintelui SUA, pe de o parte pentru prețurile medicamentelor și, pe de altă parte, pentru colectarea informațiilor personale, în special despre copii. În felul acesta, Biden a încercat să se poziționeze de partea gulerelor albastre, clasa muncitoare din Statele Unite, un bazin electoral tradițional al stângii, dar care în ultimii ani s-a orientat tot mai mult către Partidul Republican.
„În mijlocul tulburărilor economice din ultimele patru decenii, prea mulți oameni au fost lăsați în urmă sau tratați ca și cum ar fi invizibili. Poate că acela ești chiar tu, cel care privește acum de acasă”, a spus Biden. „Îți amintești de locurile de muncă care au dispărut și te întrebi dacă mai există măcar o cale pentru tine și copiii tăi de a progresa fără să te muți. Înțeleg.”
Biden s-a axat totodată în discursul său pe sprijinirea producției americane și a produselor fabricate în America, lansând noi standarde care ar impune ca toate materialele de construcție utilizate în proiectele federale de infrastructură să fie fabricate în țară: „Cumpărați produse americane a fost legea țării încă din 1933. Dar pentru prea mult timp, administrațiile anterioare - democrate și republicane - s-au luptat pentru a o ocoli această lege”, a declarat el. „Nu mai este cazul”.
Politica externă: China și Ucraina
Politica externă a SUA nu putea lipsi din discursul președintelui american. Astfel, Biden a abordat tema balonului chinez de spionaj care a survolat teritoriul Statelor Unite înainte de a fi doborât de un avion militar american deasupra Oceanului Atlantic. Biden a declarat că i-a transmis un mesaj clar președintelui chinez Xi Jinping: Statele Unite caută mai degrabă o competiție cu Beijingul decât un conflict.
De asemenea, Biden a reiterat faptul că, pe termen lung, China reprezintă principala amenințare la adresa intereselor SUA. „Așa cum am spus clar săptămâna trecută, dacă China ne amenință suveranitatea, vom acționa pentru a ne proteja țara”, a spus Biden.
Nu în ultimul rând, Joe Biden a abordat și problema războiului din Ucraina, calificând decizia președintelui rus, Vladimir Putin, de a invada țara în februarie anul trecut drept „un test pentru eternitate”. El a încercat să sublinieze de ce Statele Unite ar trebui să se angajeze în efortul de război „atâta timp cât va fi nevoie”, într-un moment în care republicanii se arată mai degrabă reticenți cu privire la ajutorul american pentru Ucraina.