Trei copii, în vârstă de 2, 3 şi 6 ani, au decedat, marţi dimineaţa, după ce patul în care se aflau a fost cuprins de flăcările unui incendiu produs la o locuinţă din Sectorul 5. Potrivit rudelor, mama copiilor era acasă, dar dormea când a izbuncit incendiul. Cercetările sunt continuate pentru ucidere din culpă.
„În această dimineaţă, în jurul orei 5,35, am fost solicitaţi să intervenim pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinţă din strada Surduc, Sectorul 5”, informează un comunicat al Biroului de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF) transmis marţi.
Primele echipaje de intervenţie ajunse la caz au constatat că incendiul era deja stins şi că se manifestase la un pat.
Potrivit rudelor familiei, copiii erau cu mama lor în cameră, iar unul dintre ei ar fi dat foc saltelei cu bricheta. Mai mult, mama celor mici ar fi dormit când s-a petrecut accidentul, trezindu-se din cauza fumului. Femeia ar fi încercat să stingă focul cu apă și să scoată copiii, însă fără rezultat.
„Au fost identificate trei victime în camera respectivă, copii cu vârstele de 2, 3 şi 6 ani. S-au efectuat manevre de resuscitare. Din nefericire, s-a constatat decesul acestora”, arată sursa citată.
Au acţionat patru ambulanţe SMURD, trei autospeciale de stingere şi un echipaj pentru descarcerare.
Cercetările au fost preluate de Serviciul Omoruri, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, și sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.
Trupurile neînsuflețite urmează a fi transportate la INML în vederea efectuării necropsiei.
Reacție IGSU
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a precizat că „pe fondul lipsei de supraveghere, copiii au devenit principalele victime ale incendiilor produse la locuințe”.
„Pe fondul lipsei de supraveghere, copiii au devenit principalele victime ale incendiilor produse la locuințe. În cele mai multe situații, ei nu pot aprecia pericolele din jur și le lipsește puterea de a se salva din calea focului. IGSU face apel la părinți să manifeste prudență maximă în această perioadă și să respecte regulile de prevenire a incendiilor”, a precizat IGSU pe pagina de Facebook, oferind o serie de recomandări.
Recomandări din partea IGSU pentru a evita incendiile în locuințe
- Nu lăsaţi niciodată mijloacele de încălzire (sobele cu sau fără acumulare de căldură, radiatoarele electrice) în funcţiune sau nesupravegheate;
- Nu utilizaţi mijloacele de încălzire cu defecţiuni sau deteriorate;
- Nu apelaţi la improvizaţii ale instalaţiilor electrice sau cu gaze;
- Curăţaţi şi verificaţi coşurile de fum, apelând doar la personal autorizat; aceste operaţiuni se recomandă a fi făcute de două ori pe an, obligatoriu înainte de începerea sezonului rece.
- Apelați la rude sau vecini atunci când sunteți nevoiți să părăsiți locuința, chiar și pentru o perioadă scurtă
„Apelați la rude sau vecini atunci când sunteți nevoiți să părăsiți locuința, chiar și pentru o perioadă scurtă!Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău! Ești direct responsabil pentru asta!”, a mai precizat IGSU.