Fostul președinte Traian Băsescu avertizează asupra efectelor economice ale taxelor vamale suplimentare anunțate de Statele Unite pentru oțel, aluminiu și alte produse.
Deși impactul direct asupra exporturilor României nu este considerat „dramatic”, Băsescu atrage atenția că principalele probleme vor apărea în industriile conexe, în special în sectorul auto, unde România este un furnizor cheie pentru uzinele germane.
Băsescu: E greu să evaluăm exact ce se va întâmpla
”E greu să evaluăm exact ce se va întâmpla. Avem însă niște probleme. Exportul direct pe care îl făceam de oțel și aluminiu va fi impozitat suplimentar, va avea taxe vamale suplimentare, dar aici vorbim de volume de circa un miliard de oțel și aluminiu. Deci n-aș spune că e o situație dramatică.
De asemenea, vom avea o problemă și cu importul de medicamente de ultimă generație, cam aici ar fi problemele directe. Marile noastre probleme vor fi în exporturile de automobile ale Germaniei, pentru că suntem unul dintre furnizorii importanți de piese care se folosesc în uzinele din Germania pentru asamblarea de la Volkswagen, Mercedes, BMW. Deci aici vor fi problemele noastre unde foarte probabil trebuie să fim pregătiți pentru o creștere a șomajului în localitățile unde avem astfel de furinzori pentru industria auto germană.”, a declarat Traian Băsescu, pentru Euronews România.
Băsescu a rememorat momentele dificile ale crizei economice din 2010, când, în calitate de președinte, a susținut aplicarea unor măsuri de austeritate dure, inclusiv tăieri de salarii în sectorul bugetar, pentru a evita colapsul economic al României.
”În 2010 am luat măsuri anticriză de o duritate care a avut costurile ei electorale, am știut că vor fi dar mi-am asumat, omul politic nu e doar pentru vreme bună, trebuie să fie om politic și pe vreme rea nu trebuie să se refugieze și să se ascundă în birouri. Au fost măsuri corecte. Și astăzi reproșurile politicienilor pentru reducerea salariilor bugetarilor sunt pe buzele tuturor, dar nu am avut altă soluție. La vremea aceea ajunsesem să împrumutăm bani pentru maxim 3 luni, cu dobânzi de 8-9% pe an, deci era dramatic să continuăm cu împrmuturile, iar atunci am recurs la ultima soluție, reducerea cheltuielilor și am făcută în condițiile în care am făcut-o”, a adăugat fostul președinte al României.