Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care au fost cele mai mari uragane din SUA. Opt mii de victime, după o singură furtună puternică

Statele Unite ale Americii se pregătesc să facă față celei mai mari furtuni care a lovit coasta estică în ultimii ani.

Autoritățile americane vorbesc chiar de ”uraganul secolului”. Nu este pentru prima dată când regiuni întregi de pe coasta Atlanticului sunt devastate de furtuni. Dezastrele naturale au lăsat în urmă sute sau chiar mii de victime.

Galveston, cel mai mare uragan din SUA

Cel mai mare uragan din istoria SUA a fost Galveston, care a lovit statul Texas în anul 1900. După numărul de victime - între 8 mii și 12 mii - furtuna este considerată cel mai mare dezastru natural din istoria Statelor Unite. Epicentrul distrugerilor a fost portul Galveston. Cu o populație de 40 de mii de oameni, orașul era considerat la acea vreme cel mai mare oraș din Texas.

La distanță de 28 de ani, SUA au trebuit să facă față unei noi provocări. În 1928 statul Florida a fost lovit de Uraganul Lake Okeechobee. Aproape 3 mii de oameni au murit atunci. Mai multe clădiri și case au fost distruse de furtună.

Uraganul Katrina a devastat coasta estică în anul 2005 și a făcut aproximativ 1.500 de victime. Cele mai mari distrugeri au fost în orașul New Orleans, cauzate în mare parte de inundații. Uraganul Katrina a fost și printre cele mai costisitoare din istoria SUA. Pierderile au fost estimate la colosala sumă de 187 miliarde de dolari.

Marea Furtună din Octombrie este al patrulea uragan cu cele mai multe victime din istoria SUA. Aproape 1 400 de oameni au murit. Cel mai afectat stat a fost Louisiana, unde au fost înregistrate distrugeri importante.

Top 5 al uraganelor care au provocat cele mai multe victime este încheiat de furtuna Sea Island, care a lovit statele Carolina de Sud și Georgia. Autoritățile spun că numărul victimelor ar fi fost de peste o mie. Dar unele surse vorbesc chiar de aproape 2.000 de morți.

La nivel mondial cele mai multe victime provocate de o furtună au fost înregistrate în anul 1970 în Bangladesh. Cunoscută drept Marele Ciclon, furtuna a omorât aproape 500 de mii de oameni, inclusiv din cauza valurilor mari care au lovit țărmul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE