Campanie inedită a Ministerului de Finanțe pentru a stimula donarea de sânge. Donatorii vor beneficia de cea mai mare dobândă la titlurile de stat Fidelis emise în lei. Ștefan Nanu, directorul general al Direcției generale de trezorerie și datorie publică din Ministerul de Finanțe, a vorbit în direct la Euronews România despre cum funcționează procesul și care va fi procedura.
Perioada de desfășurare a campaniei este 27 martie – 10 aprilie
Diferența dintre dobânda normală și cea specială pentru donatorii de sânge este de un punct procentual.
Ștefan Nanu: ”Avem o tranșă care este dedicată întregii populații, nu neapărat donatorilor de sânge, care are o dobândă de 6,7% și scadența este de un an. La aceeași maturitate de un an avem și tranșa specială pentru donatorii de sânge cu o dobândă de 7,7%.”
Sunt eligibile persoanele pentru care cea mai recentă donare de sânge a fost realizată după data de 30 septembrie 2022.
Ștefan Nanu: ”Am încercat să îi luăm în considerare pe toți cei care sprijină acest demers și care donează. Deci vor putea participa și cei care nu au donat și până acum și o poți face în perioada 27 martie – 10 aprilie sau cei care sunt donatori frecvenți sau care au donat de curând sânge și de aceea am pus un termen de eligibilitate pentru aceste adeverințe sau carnete de donatori: 30 septembrie 2022. Am înțeles că sunt anumite perioade pentru donatorii frecvenți care trebuie respectate, între donările de sânge, și atunci nu vrem să creăm o barieră pentru cineva care este, de fapt, un donator frecvent.”
Scăderea de 10 ori a pragului minim
Ștefan Nanu: ”Ne-am consultat cu Ministerul Sănătății pe această tranșă, pe caracteristici, inclusiv pe acest segment de eligibilitate. Ne-am consultat și suntem în parteneriat cu entități private care derulează astfel de campanii și ne-am consultat cu partenerii noștri cu care lucrăm în mod frecvent în programul Fidelis, mai exact băncile care intermediază aceste emisiuni de titluri de stat: BCR, BRD, Banca Transilvania și Alpha Bank.”
Proiectul este derulat atât pentru a crește stabilitatea donatorilor în acest instrument, a fost implementată o reducere a pragului minim la care se poate face subscrierea în aceste emisiuni. Pragul minim pentru Fidelis era în mod normal de 5.000 de lei, iar aceasta a fost redusă la 500 de lei.
Ștefan Nanu: ”Donatorii sau cei care sunt eligibili trebuie fie să se prezinte la una din cele patru bănci menționate cu care lucrăm sau la un broker participant eligibil în Bursa de Valori București și trebuie să subscrie practic în baza acestei adeverințe și în funcție de dorința lor de a investi. Practic investitorul se duce cu suma minimă de 500 de lei, cu adeverința de donator, cu un act de identitate. Dacă are deja cont bancar nu trebuie decât să completeze un formular de înscriere, dacă nu are cont bancar, trebuie să își deschidă.”
Conform lui Ștefan Nanu, scopul acestui program este de a crește și dezvolta educație financiară printre români.