Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, a vorbit în studioul Euronews România despre valorile transmise de Regina Elisabeta a II-a și lecția oferită de Charles, noul suveran al Marii Britanii, care ”a fost o viață de om un follower extrem de important”.
Diplomat și eseist, Theodor Paleologu a amintit că unul dintre cele mai importante exemple oferite de Regina Elisabeta este cel al ”importanței datoriei”. De asemenea, fostul ministru al Culturii a evidențiat o calitate a Regelui Charles al III-lea, aceea că toată viața a fost ”mâna dreaptă a Reginei”, ca moștenitor al tronului.
„Sunt mai multe lecții de reținut. În primul rând, legat de viața Reginei Elisabeta, importanța datoriei. De altminteri, aș mai releva un aspect.
Toată lumea vorbește despre leadership. (...) Însă nu se vorbește suficient de followership. Asta e o manieră de a pune de fapt carul înaintea boilor.
Nu există leadership fără followership. Pentru leadership avem traducere în română - arta de a conduce. Pentru followership chiar nu există traducere și nu doar în română, nici în alte limbi.
Prințul Charles a fost o viață de om un follower extrem de important, mâna dreaptă a Reginei, moștenitorul. Cred că e o lecție importantă că nu trebuie să vrei tot timpul să fii tu șeful. Trebuie să aștepți.
Mai este o lecție importantă și anume tradiția și memoria, tocmai pentru noi, pentru români. Noi suntem o societate cam amnezică. E nevoie de tradiții, de memorie. Memoria face măreția unei națiuni”, a afirmat Theodor Paleologu, în direct la Euronews România.
Theodor Paleologu, despre umanizarea capetelor încoronate prin umor. ” Umorul unui suveran este terapeutic. Regele Mihai știa că citeze din Caragiale”
Fost ambasador al României în Danemarca și Islanda în perioada 2005-2008, Theodor Paleologu a explicat că a avut șansa să întâlnească membri ai mai multor familii regale europene și, în pofida stricteții protocolare, a observat că umorul este nelipsit în cazul capetelor încoronate.
”Și Regele Mihai avea umor, chiar foarte mult, însă el era foarte rezervat în manifestările publice, dar în privat avea foarte mult haz. Îl știa foarte bine pe Caragiale, ceea ce e un test de inteligență la români. Știa să citeze din Caragiale și întotdeauna potrivit.
În cazul Reginei Elisabeta și Regelui Carol al III-lea e vorba sigur, de cultură britanică, despre umor britanic literar. Sunt oameni care au crescut cu Shakespeare. (...)
Cred că umorul face foarte mult bine. E terapeutic. Umorul unui suveran cred că este terapeutic”, a afirmat profesorul Paleologu.
Fostul ministru al Culturii a amintit că a avut prilejul de a o cunoaște pe Regina Margareta a Danemarcei, însă, cu toate că a descris-o drept ”rezervată”, a constat că ”umorul danez are o doză de auto deriziune”.
”Regina Margareta a Danemarcei am avut șansa să o cunosc și să stai de vorbă cu ea. Este o figură remarcabilă, de o foarte mare inteligență. Are ea umor, dar umorul danez e diferit de umorul britanic.
E o persoană care vorbește foarte puțin. M-am nimerit la dreapta Reginei Margareta la un dineu și îmi făcusem temele pentru că știam că nu e prea locvace, spre deosebire de Prințul consort Henric care era foarte vorbăreț și plin de șarm, cu mult umor.
Regina Margareta e rezervată. Nu vorbește mult, dar e o persoană foarte cultivată, foarte inteligentă.
Au și ei umorul lor, dar e altfel. E mai greu de sesizat. La umorul britanic știi la ce să te aștepți. Umorul danez are o doză de auto deriziune”, a concluzionat Paleologu.