Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la vârsta de 96 de ani. Milioane de britanici sunt în doliu, după ce s-a stins din viață suverana care a condus Regatul Unit timp de 70 de ani.
Regele Charles al III-lea se va adresa poporului britanic vineri
Regele Charles al III-lea este așteptat să susțină primul discurs televizat în calitate de șef al statului, la o zi după decesul mamei sale, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
Omagii pentru Regina Elisabeta a II-a
Mii de britanici s-au adunat la porțile Palatului Buckingham, pentru a-i aduce un ultim omagiu monarhului care a condus Regatul Unit timp de 70 de ani.
Omagii la moartea Reginei Elisabeta a II-a au venit și din partea celebrităților, care au publicat pe rețelele sociale mesaje de condoleanțe.
Prințul Harry a ajuns la Balmoral
Fiul cel mic al Prințului Charles a ajuns la Castelul Balmoral, la aproape o oră și jumătate după ce a fost anunțată moartea bunicii sale, Regina. Harry s-a îndreptat singur spre Balmoral, fără soția sa Meghan, care trebuia să participe în această seară la WellChild Awards de la Londra.
Primul mesaj al lui Charles, după moartea Reginei Elisabeta a II-a
Mesajul lui Charles, care va deveni Regele Marii Britanii, după moartea Reginei Elisabeta a II-a: „Decesul iubitei mele Mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de tristețe nemărginită pentru mine și pentru toți membrii familiei.
Deplângem profund dispariția unui Suveran atât de prețuit și a unei Mame îndrăgite. Știu că pierderea ei va fi resimțită în toată țara, în rândul Teritoriilor și Commonwealth-ului, dar și de o mulțime de oameni din lumea întreagă.
În această perioadă de doliu și schimbare, familia mea și cu mine vom fi consolați și încurajați de respectul și afecțiunea care i-au fost purtate Reginei.”
A statement from His Majesty The King: pic.twitter.com/AnBiyZCher
— The Royal Family (@RoyalFamily) September 8, 2022
În ultimele zile, starea de sănătate a Reginei Marii Britanii s-a degradat. Monarhul britanic s-a aflat sub atenta supraveghere a medicilor la reședința din Balmoral, potrivit unui comunicat al Palatului Buckingham.
Casa Regală a Marii Britanii este din nou în doliu, în mai puțin de doi ani. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a decedat, după ce Prinţul Philip, soţul ei, a încetat din viaţă, la vârsta de 99 de ani pe 9 aprilie 2021.
The Queen died peacefully at Balmoral this afternoon.
— The Royal Family (@RoyalFamily) September 8, 2022
The King and The Queen Consort will remain at Balmoral this evening and will return to London tomorrow. pic.twitter.com/VfxpXro22W
Domnia sa este cea mai lungă din istoria Regatului Unit al Marii Britanii. În 2022, s-au proclamat 70 de ani de la proclamarea Elisabetei a II-a ca regină a Regatului Unit.
Cine a fost Regina Elisabeta II-a a Marii Britanii
Prinţesa Elizabeth Alexandra Mary de Winsdor s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra, fiind primul copil al prinţului Albert, duce de York (viitorul rege George al VI-lea), cel de-al doilea fiu al regelui George al V-lea şi al reginei Mary, şi a Elisabetei Bowes-Lion, ducesă de York (Regina-Mamă). A fost botezată la Palatul Buckingham, la 29 mai 1926.
Lilibet, așa cum alintată de apropiați, şi-a petrecut primii ani de viaţă în reşedinţa părinților săi din Piccadilly 145 din Londra și la White Lodge în Richmond Park. De asemenea, a copilărit în casele de la ţară ale bunicilor săi. În 1930, s-a născut sora sa, prinţesa Margaret Rose. Aceasta a murit la 9 februarie 2002.
Prinţesele au studiat acasă, asemenea copiilor din familii înstărite. Au luat lecţii de franceză, matematică, istorie, dar şi lecţii de dans, muzică şi artă, echitaţie şi înot. Odată cu urcarea pe tron a tatălui său, prinţesa Elisabeta a început să studieze istoria şi dreptul constituţional, pregătindu-se pentru o viitoare domnie, potrivit biografiei publicate pe site-ul royal.gov.uk, citate de Agerpres.
Momentul în care Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tronul Marii Britanii
Viața prințesei Elisabeta s-a schimbat radical după moartea bunicului său, suveranul George al V-lea, la 20 ianuarie 1936. Regele Edward al VIII-lea a abdicat în decembrie 1936, moment în care tronul i-a revenit Ducelui Albert de York, primul în linia de succesiune, tatăl prinţesei, care a devenit regele George al VI-lea.
După ce tatăl său a urcat pe tron, prinţesa Elisabeta a devenit moştenitoare a tronului, luând titlul Alteţa Sa Regală Prinţesa Elisabeta. Ceremonia de încoronare a avut loc în 1937.
La izbucnirea lui de-Al Doilea Război Mondial, prințesa Elisabeta și sora ei au fost mutate, din rațiuni de siguranță, la Castelul Windsor, unde au stat pe aproape toată durata conflagrației. De aici, prințesa a rostit, la doar 14 ani, faimosul discurs transmis la radio prin care îi susținea pe copiii britanici ce fuseseră evacuați din locuințele lor.
”În cele din urmă totul va fi bine; căci Dumnezeu va avea grijă de noi şi ne va da victorie şi pace", a spus prințesa Elisabeta, conform Biography.com.
A fost șofer de camion și mecanic în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Tatăl său, Regele George al VI-lea, a numit-o "colonel-in-chief" al Gărzii de Grenadieri, moment în care Elisabeta a avut prima sa apariție publică în 1942, la inspectarea trupelor. De atunci, a început să-și însoțească părinții în vizite oficiale efectuate în țară. În 1945, prințesa Elisabeta s-a alăturat Serviciului Teritorial Auxiliar pentru a ajuta în efortul de război. S-a calificat alături de alte femei și, ca voluntar, a lucrat ca şofer de camion militar, dar şi mecanic.
Prințesa Elisabeta s-a căsătorit cu prințul Philip în 1947
La 9 iulie 1947 a fost oficiată logodna prințesei Elisabeta şi a prinţului Philip Mountbatten, fiul prinţului Andrew al Greciei. Ei s-au cunoscut cu 13 ani în urmă, la nunta verişoarei prinţului Philip, prinţesa Marina a Greciei cu ducele de Kent, unchi al prinţesei Elisabeta. Căsătoria a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey din Londra, conform Royal.uk. Prinţul Philip a devenit, în urma căsătoriei, duce de Edinburgh.
Cuplul regal a avut patru copii: prinţul Charles de Wales, moştenitorul tronului (14 noiembrie 1948), prinţesa Anne (1950), prinţul Andrew (1960) şi prinţul Edward (1964).
Prinţesa Elisabeta a efectuat vizite oficiale alături de ducele de Edinburgh în Franţa şi în Grecia, iar în toamna anului 1951 cei doi au vizitat Canada. Prinţesa a vizitat, de asemenea, Malta, de mai multe ori, în timp ce prinţul Philip se afla staţionat pentru îndatoriri în cadrul marinei, potrivit Agerpres.
A devenit Regina Marii Britanii la doar 25 de ani
După ce starea de sănătate a Regelui George al VI-lea s-a deteriorat, prinţesa Elisabeta şi soţul său preluând o serie de atribuții regale. În 1952 au plecat într-o călătorie în Australia şi Noua Zeelandă, cu o escală în Kenya. Acolo, pe data de 6 februarie 1952, prinţesa Elisabeta a primit vestea morții tatălui său.
La doar 25 de ani, a devenit regină a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, sub numele de Elisabeta a II-a.
Ceremonia de încoronare a avut loc pe 2 iunie 1953 la 2 iunie 1953, fiind condusă de Geoffrey Fisher, arhiepiscop de Canterbury. Întreg evenimentul a fost transmis la radio și, pentru prima oară, la televizor în întreaga lume, potrivit History.com.
Fotografii: AP
La acel moment, Regatul Unit era un imperiu impresionant, compus din dominioane și posesiuni. În anii 1950 şi 1960, multe dintre acestea şi-au declarat independenţa, Imperiul Britanic devenind "Commonwealth of Nations".
Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii
În 1953, Regina şi soţul său au plecat într-un turneu care a durat şase luni, în care au vizitat 13 ţări. A devenit primul monarh care a vizitat Australia şi Noua Zeelandă.
În 1965 a vizita oficial, pentru prima dată, Germania. În 1973, a participat la Conferinţa Commonwealth-ului de la Ottawa, Canada şi, în 1976, a călătorit în Statele Unite ale Americii.
În acelaşi an, a deschis Jocurile Olimpice de Vară din Canada. În 1979, suverana a călătorit în Kuweit, Bahrain, Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Oman, o vizită care a atras atenţia şi respectul la nivel internaţional. Regina Elisabeta a II-a a întreprins, în 2011, o vizită istorică în Irlanda, fiind prima vizită a unui monarh britanic din 1911.
Regina Elisabeta a II-a a depășit-o pe Regina Victoria ca durată a domniei
Ceremonii impresionante au avut loc în 1977, cu ocazia Jubileului de Argint, când a fost sărbătoriți 25 de ani de domnie ai Reginei. În 2002, a fost aniversat Jubileul de Aur, în 2012 cel de Diamant, iar în 2017, Jubileul de Safir, eveniment ce a marcat împlinirea a 65 de ani de la urcarea pe tronul Marii Britanii.
La 9 septembrie 2015, Elisabeta a II-a a devenit monarhul britanic cu cea mai îndelungată domnie, depăşind-o pe cea a reginei Victoria (1837-1901).
În Marea Britanie, monarhul este comandantul suprem al forţelor armate şi guvernatorul suprem al Bisericii Angliei, îl desemnează pe primul ministru, pe ceilalţi miniştri, pe arhiepiscopi şi episcopi. Regina este sursa onorurilor, conferind medalii şi ordine. Regina Elisabeta a II-a a avut sub patronajul său peste 600 organizaţii caritabile sau cu scop educativ şi social, 400 dintre acestea fiind înfiinţate în 1952.
Regina Elisabeta a II-a și-a delegat o parte din atribuții Prințului Charles
În ultimii ani, Regina Elisabeta a II-a şi-a limitat programul de vizite peste hotare, dar a continuat să primească la Palatul Buckingham înalţi oaspeţi din străinătate.
În 2020, în contextul pandemiei de coronavirus, regina Elisabeta a II-a şi prinţul Philip au părăsit Palatul Buckingham şi s-au mutat la Castelul Windsor, reşedinţa regală situată la vest de Londra. O serie de angajamente publice ale reginei au fost anulate. În 2021, prima apariţie publică a Reginei a avut loc la 31 martie, la un eveniment ce a marcat centenarul Royal Australian Air Force.
Din cauza mai multor probleme de sănătate, soțul Reginei Elisabeta a II-a, Prințul consort Philip, a încetat din viaţă la vârsta de 99 de ani. Regina a decretat opt zile de doliu naţional. Funeraliile au avut loc la 17 aprilie, ducele de Edinburgh fiind înmormântat la Capela St. George de la Castelul Windsor.
La 20 noiembrie 2017, Regina Elisabeta a II-a şi prinţul Philip au devenit primul cuplu din istoria monarhiei britanice care şi-a celebrat nunta de platină.