Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a anunțat marți dimineață la Euronews România că va propune informatizarea sistemului de vot, după situațiile de blocaj de la alegerile locale și europarlamentare. Preluarea sacilor cu voturi nu s-a încheiat nici acum în unele zone din țară, iar comasarea alegerilor locale cu europene ar fi de vină pentru întârzierea centralizării voturilor, au transmis reprezentanții BEC într-un comunicat. Ce ne împiedică, totuși, să introducem votul electronic la alegeri și în România, așa cum se întâmplă în Estonia?
România „digitalizată” cu saci de unică folosință
„Este un sacrilegiu ce li se întâmplă” celor puși să doarmă pe sacii cu voturi, a spus Toni greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, la Euronews România, însă cifrele digitalizării din țară arată o realitate tristă: ar fi surprinzător să fie altfel.
În plus, deși imaginile cu saci de voturi risipiți pe trotuare apar la fiecare scrutin, România tot întârzie să implementeze modelele care pentru alte state și-au demonstrat deja utilitatea. Estonia este numită „republică digitalizată” deseori. Statul a introdus votul electronic la nivel național în 2005. Toate voturile exprimate electronic sunt criptate, iar apoi procesul poate fi auditat de terțe părți, pentru a se asigura că totul s-a întâmplat potrivit legii. În plus, pentru verificare și numărare, sunt folosite măsuri criptografice, nu este folosită doar expertiza umană”.
Cum funcționează sistemul: O aplicație este instalată pe computerele folosite de cetățenii cu drept de vot în baza înregistrării actului de identitate, apoi sunt generate niște parole care sunt folosite pentru a securiza tot acest proces. Cetățenii votează, după care semnează digital, votul lor fiind introdus într-o bază de date.
Progresele se văd. La alegerile parlamentare din 2023, jumătate dintre voturi au fost electronice, mai exact, au fost înregistrate peste 312.000 voturi electronice dintr-un total de peste 610.000 voturi exprimate.
La nivelul UE, România are cel mai mic scor al digitalizării societății.
Putem să introducem votul electronic la alegeri în România?
Septimius Pîrvu, expert în bună guvernare și procese electorale, a explicat la Euronews că prima problemă ar fi cea legată de modul în care arată buletinul de vot, care arată efectiv ca o „cărțulie”.
Septimius Pîrvu: „Prima problemă cred că pleacă de la modul în care arată buletinele de vot. E o problemă și pentru alegători, e o problemă și pentru cei care numără, care trebuie să deschidă fiecare buletin. (...) Oricum la locale era un coșmar, acum și cu europarlamentarele pe cap, am văzut că au fost și foarte multe buletine nule, ceea ce înseamnă că au fost și foarte multe greșeli, a fost foarte, foarte complicat, probabil. Apoi, după tot procesul ăsta, mai stai să pui și în saci, aștepți mașina, că ești programat, trebuie să vină mașina cu jandarmi, poliție, să te ducă. (...) Sunt mai multe instituții care organizează acest proces. Problemele sunt în municipiile mari unde ai foarte multe secții și, probabil, nu ai destul resurse (...).
Eu unul nu sunt un mare susținător al introducerii votului prin internet, nu cred că asta rezolvă problema. Cred că România este OK pe hârtie, însă cred că poate fi adoptată tehnologia în alte etape, cum ar fi numărarea voturilor. Introducerea tabletelor și a SIMPV-ului, și a SICPV-ului, care este partea a doua de centralizare a rezultatelor, a simplificat procesul, gândiți-vă ce însemna să se facă aceste calcule fără tabletă, cred că stăteam acum și încă se calculau în birourile electorale... Anul ăsta e și mai complicat decât alte dăți, aici se vede unul dintre efectele negative privind comasarea, pentru că a complicat foarte mult lucrurile”, a adăugat acesta la Euronews.
Lipsa banilor ar fi unul dintre motivele pentru care ar fi mai greu ca România să introducă votul electronic.
Septimius Pîrvu: „Aș începe mai pragmatic, să vedem dacă avem banii pentru așa ceva. E o investiție foarte mare. E o investiție care durează, nu poți să introduci peste noapte. (...) Durează. Trebuie să faci niște teste, să vezi cum funcționează. Din punctul meu de vedere, cred că este foarte important să se cumpere mașini care au trasabilitate, să ai în primul rând posibilitatea de a urmări buletinul de vot. (...) Noi suntem perfect de acord cu un cod electoral, cred că asta ar fi simplificat multe dintre proceduri. E o problemă când ai legi diferite pe proceduri diferite”.
Președintele AEP: „Trebuie regândită toată procedura de vot. Nu putem să cărăm la infinit saci cu buletine de vot”
Toni Greblă, președintele AEP: „Cred că trebuie regândită toată procedura de vot. Să începem cu ziua votului. Atunci, oamenii stau de la 06:00, sunt prezenți în secția de votare, iar votarea se încheie la ora 24:00 dacă există cetățeni care încă n-au votat. Sunt 18 ore în care nouă membri ai secției de votare, împreună cu personalul de pază, cu operatorul și expertul electoral, stau 18 ore acolo, după care începe numărarea voturilor, care diferă de la secție la secție. Este vorba de încă ore bune de stat în secție. Este inuman și pentru acești oameni și vă repet, este vorba de aproximativ 20.000 de secții de votare în toată țara, înmulțiți cu 10, 11-12 oameni care trebuie să stea acolo.
Legislația prevede ca în anul alegerilor, nu prea se poate modifica substanțial legislația electorală. Comisia de la Veneția este foarte atentă la aceste lucruri, dar după încheierea acestor alegeri, cred că va trebui să existe o dezbatere publică spre a elabora un cod electoral modern în care să folosim și tehnologia informatică, să folosim substanțial tehnologia informatică, pentru că nu putem să stăm la infinit să cărăm saci cu milioane de buletine de vot dintr-un loc în altul”, a transmis acesta la Euronews.