Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politolog originar din Cernăuți: Putin încearcă să hibridizeze discuția despre pace tot mai mult. SUA au scos Rusia din izolare internațională

Președintele american Donald Trump pare „lipsit cumva de o tactică” în relația cu Rusia, în vreme ce omologul său rus Vladimir Putin „încearcă să hibridizeze această discuție despre pace tot mai mult”, dând de înțeles că „Rusia este deschisă păcii, dar este nevoită să bombardeze Ucraina”, a declarat politologul Marin Gherman, profesor la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Originar din Cernăuți, Ucraina, Gherman a explicat că cele mai recente bombardamente ruse asupra orașului Sumî arată că Putin nu este dispus să pună capăt războiului din Ucraina.

Rusia vrea deschiderea unui nou front prin bombardarea Sumî: „Reprezintă un risc de posibilă escaladare”

În emisiunea „România lui Vitalie” de la Euronews România, politologul Marin Gherman a vorbit despre noul front pe care rușii ar vrea să-l deschidă în Ucraina, prin bombardarea regiunii Sumî.

„E relativ departe de front acest oraș. Regiunea Sumî se învecinează cu Federația Rusă și când vorbim despre regiunea Sumî vorbim despre un potențial nou front care poate să fie deschis de către Federația Rusă.

Analiștii militari de la Kiev spun că Sumî și Harkiv, cele două regiuni din nord-estul Ucrainei, reprezintă un risc de posibilă escaladare. În momentul de față, Rusia nu are resurse suficiente și nu poate să-și permită acest lucru, însă aceste două regiuni reprezintă, pe de o parte, fragilități pentru Rusia, pe de altă parte, fragilități militare pentru Ucraina”, a afirmat politologul Marin Gherman, la Euronews România.

Sumî, un punct logistic important și cu un simbol al rezistenței ucrainenilor

„Sumî reprezintă de asemenea un oraș important din perspectivă logistică. Ajută foarte mult în ceea ce privește sprijinul pentru celelalte zone în care au loc acțiuni militare și, de asemenea, este și un simbol al rezistenței ucrainenilor.

Sumî și Harkiv au fost două orașe de rezistență acum 100 de ani când armata lui Lenin încerca să ocupe republica populară ucraineană. Acest an părea unui cu perspective de armistițiu, cel puțin”, a mai afirmat profesorul de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Cum folosește Rusia propaganda pentru a justifica bombardarea civililor din Sumî

Sunt două narațiuni false, promovate de propaganda rusă concomitent. Ele, de fapt, se contrazic, dar pentru propaganda rusă nu e nici problemă.

Prima potrivit căreia s-ar fi adunat niște militari undeva în centrul orașului Sumî. Imaginați-vă că se adună niște militari în centrul unui reședințe de județ. Peskov (Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, n.r) și alții au spus că noi, de fapt, am lovit ținte legitime și anume infrastructură militară. Nu știu cât de mult seamănă trei militari ucraineni cu o infrastructură militară.

Când vorbim despre cea de-a doua explicație, că ucrainenii se bombardează singuri, această explicație este prezentată la pachet cu altceva, că ucrainenii nu vor să accepte armistițiul de 30 de zile propus de Administrația Trump și de Rusia și de asta încearcă să destabilizeze propriile orașe. Pornesc, de fapt, aceste explicații de la o premisă falsă. Noi nu avem niciun fel de armistițiu și niciun fel de acord pentru încetarea focului pentru 30 de zile.

Sunt niște invenții propagandistice fără nicio probă, fără nicio dovadă, niște explicații și justificări ale uciderii unor oameni în centrul unui oraș din nord-estul Ucrainei”, a mai spus Gherman.

Politolog: „SUA încearcă să schimbe condamnarea unui act de agresiune cu o narațiune de îmblânzire a unui viitor partener de negociere”

„Este foarte trist ce se întâmplă. În Sumî oamenii au văzut ce înseamnă moartea pe strada lor și nu s-au gândit că acest lucru mai este posibil după trei ani de război, când un lider de stat occidental, cum sunt Statele Unite ale Americii, încearcă să schimbe condamnarea unui act de agresiune cu o narațiune de îmblânzire a unui viitor partener de negociere..

Trump încearcă să păstreze un canal de comunicare, de negociere și de deschidere în relația cu Rusia și, de fapt, o condamnare directă din partea lui Donald Trump în momentul de față ar înseamna că întreaga strategie în ceea ce privește un proiect de pace în Ucraina este de fapt egal cu o retorică electorală care nu se adeverește.

Trump trebuie să recunoască că ceea ce construit până în momentul de față se risipește în urma unor acțiuni deliberate ale Federației Ruse care nu vrea să oprească războiul”, a mai spus profesorul originar din Cernăuți.

„Însăși propaganda rusă îl contrazice pe Donald Trump”

„Însuși Donald Trump a fost contrazis de Peskov (Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, n.r) care a spus: «da, noi am lovit niște legitime pe teritoriul Ucrainei, nu a fost nicio greșeală». Însăși propaganda rusă îl contrazice pe Donald Trump.

Această încercare de a deculpabiliza Federația Rusă imaginați-vă câtă durere provoacă în Ucraina. Cetățenii de acolo nu înțeleg de ce schimbă atât de mult curentul de opinie și nu sunt spuse lucrurile așa cum sunt ele într-adevăr: un atac grav împotriva unor civili într-un oraș din Ucraina”, a mai precizat profesorul.

„Trump încearcă să vadă acest război printr-o prismă electorală și politică personalizată”

„Donald Trump omite anul 2014 când Federația Rusă a ocupat Crimeea și a sprijinit niște mișcări separatiste cu arme, cu bani în Donbas. Ucrainenii se află într-un război nu de trei ani, ci de 11 ani.

Îmi pare rău că Donald Trump șterge cu buretele memoria instituțională a politicii americane, nemaiîntâlnit fenomen până acum, când încearcă să vadă acest război, acest conflict armat printr-o prismă electorală și politică personalizată. Nu este relația SUA cu Ucraina sau cu Rusia o afacere personală a unei companii, ci este vorba despre o întreagă politică instituțională asumată a SUA.

Nu este războiul lui Biden și a lui Zelenski. Este cumva trist ce se întâmplă din această perspectivă”, a menționat Marin Gherman.

„Este un joc care generează de fapt distrugerea Ucrainei”

Dacă Trump pare a fi lipsit cumva de o tactică în această relație cu Federația Rusă și tactica aceasta se rezumă la faptul că repetăm cuvântul «pace», pacea va veni mai repede, Putin, din punctul meu vedere, știe ce face și încearcă să hibridizeze această discuție despre pace tot mai mult.

Dacă Rusia va vorbi tot mai mult despre pace și va încerca să sublinieze în mentalul colectiv prin metode hibride cuvântul «pace», cuvântul «capitulare», se va întâmpla acest lucru. SUA au scos Rusia din izolare internațională. Rusia promite o pace cândva, dacă vor avea loc niște schimbări politice, o condiție din nou falsă.

Rusia este deschisă păcii, dar este nevoită să bombardeze Ucraina și țintele legitime din Ucraina. Așadar, această discuție nu se va termina niciodată dacă vom folosi aceste metode pe care le folosește în momentul de față Administrația americană, pentru că este un joc care generează de fapt distrugerea Ucrainei”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE