Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tendință fatală printre minorii dependenți. Medic: „Testele toxicologice arată o gamă largă de substanțe care pun viața în pericol”

O nouă tendință periculoasă a apărut recent printre elevii dependenți de droguri din România: consumă amestecuri de diferite substanțe chimice, în speranța că ele nu sunt incriminate. Grav este că, în multe situații nici măcar nu știu ce consumă.

Cocktailul de substanțe instalează o dependență rapidă, atrag atenția medicii de la Spitalul Obregia, unde ajung din ce în ce mai mulți minori dependenți în stare gravă. Substanțele nu pot fi identificate de testele toxicologie, ceea ce complică tratamentul, mai spun medicii.

Cel puțin un adolescent dependent de droguri cere ajutorul medicilor de la Obregia

În medie, în fiecare zi, cel puțin un adolescent dependent de droguri ajunge să ceară ajutor medicilor de la Secția de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Obregia. Este cazul celor intoxicați, care ajung – de cele mai multe ori - în stare gravă, după ce au consumat un cocktail de substanțe interzise.

”Nu afectează doar sistemul nervos central, există o serie de simptome somatice, schimbarea ritmului cardiac care poate pune viața adolescentului în pericol. Pacienții ajung într-o agitație psihomotorie, episod de agresivitate”, a declarat conf. Florina Rad, medic primar, șefa Secției de Psihiatrie Pediatrică, Spitalul Obregia.

Amestecul de diferite substanțe chimice, noua tendință în rândul adolescenților

Medicul Florina Rad, șefa Secției de Psihiatrie Pediatrică, spune că rezultatele testelor toxicologie din ultimele luni arată o nouă tendință de consum în rândul adolescenților: amestecul de diferite substanțe chimice, care provoacă o dependență rapidă.

”Consumi o substanță pe care o primești într-un anumit amablaj dar nu ști ce contine, la teste găsim mai multe tipuri de substanțe, ne ridicam serios acest semn de intrebare? Cu siguranta nu stiu ce substanțe primesc. Ceea ce trage un semnal de alarma”, a mai adăugat conf. Florina Rad.

Traficanții importă din ce în ce mai mult substanțe cu diferite valențe chimice, în speranța că acestea nu vor fi incriminate. DIICOT a scos de pe piață mii de doze din drogul „zombie”, după o captură 10 kilograme dintr-o substanță numită fenetilamină:

Numărul adolecenților care ajung să fie internați din cauza dependenței de droguri este în creștere. Anul acesta au fost făcute deja peste 270 de internări la Spitalul Obregia, unde ajung pacienți și din județele învecinate Bucureștiului. O parte dintre ei revin în spital, pentru că Secția de Psihiatre nu le poate oferi și o recuperare de lungă durată:

”Pe mine ce mă doare este ce se întâmplă după. Vedem că revin pacienții pentru că ulterior externării nu au cui sa se adreseze și atunci rata de recadere este foarte mare. Este emoționant să vezi cum un copil începe să se degradeze comportamental fizic.”, a mai spus medicul.

Pentru a scăpa de adicție, după externare, adolescenții care au probleme cu drogurile ar trebui să stea câteva luni în centre postcură. România are abia de anul acesta primul centru de recuperare a minorilor cu adicții, dar care are locuri limitate. Se află în Câmpina și aparține Spitalului de psihiatrie Voila.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE