Cele mai recente date furnizate de oameni de știință arată schimbări fără precedent în climatul mondial. Conform celui mai recent raport european al grupului inter guvernamental, încălzirea globală provoacă schimbări tot mai mari ale modelelor de precipitații, ale oceanelor și ale vânturilor în toate regiunile lumii.
Pentru Europa, raportul prevede o creștere a frecvenței și intensității fenomenelor meteorologice extreme, inclusiv a valurilor de căldură marină și avertizează că o creștere cu 2°C a temperaturii va avea efecte critice pentru natură și oameni. Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme, a vorbit la Euronews România despre schimbările climate și cum ne afectează acestea.
Se anunță temperaturi de peste 40°C. Problema a fost semnalată în Franța, Italia, Spania și în România. Este o consecință directă a schimbărilor climatice?
„Valul de căldură care a fost acum ceva timp în Spania și Franța poate fi asociat schimbărilor climatice, asta dacă ne gândim că a fost mult mai devreme în an, decât atunci când apar în mod obișnuit valorile acestea de căldură, în această regiune. Pentru regiunea noastră, valul de căldură prin care trecem acum este obișnuit, în sensul în care ne așteptăm ca în această perioadă, din iunie până în august să avem valuri de căldură. Ele apar în mod natural pentru că sunt influențate de ceea ce se întâmplă la scară mare, de cum circulă aerul în atmosferă, iar uneori avem aer dinspre regiunea Africii, care este un aer mai cald.”
Creșterea temperaturii medii globale
Bogdan Antonescu a declarat că în prezent, creșterea temperaturii medii globale afectează valurile de căldură, care au devenit tot mai frecvente și mai intense.
„Pe de altă parte, valurile de căldură, oriunde ne uităm pe glob, nu numai în Europa, au crescut ca frecvență și sunt mult mai intense. Observăm temperaturi mai mari atunci când un val de căldură se petrece, plus sunt mai lungi, comparativ cu ce se întâmpla acum 10-20 de ani. Când avem un val de căldură acum, avem o combinație între variabilitatea naturală, peste care se adaugă și acest semna al schimbărilor climatice. Faptul că a crescut temperatura medie globală cu 1,1°C are o influență foarte clară asupra valurilor de căldură.”
Creșterea temperaturilor generează costuri uriașe pentru economia UE și implicit a României. La noi, seceta a început să își facă primele efecte. Ce sfaturi le oferiți agriculturilor?
„Valurile de căldură atrag după sine și o perioadă de secetă. În principal, când vorbim de agricultură, problemele legate de irigații, rezerva de apă este afectată de schimbările climatice. Dar în principal, lucrurile care țin de irigații, de combaterea artificială a secetei, ne așteptăm să avem în viitor și perioade cu precipitații intense, deci ar trebui să combinăm ceea ce se întâmplă în mod natural: precipitațiile cu irigațiile. ”