ANM a transmis, în prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, că luna noiembrie începe cu valori termice mai mari decât cele obișnuite. Acest lucru este valabil și în Europa. Pe Riviera Franceză, apa are 21 de grade. Climatologii spun că este o consecință a schimbărilor de mediu.
Aşa cum estimează meteorologii, pentru prima săptămână din noiembrie, temperatura aerului va avea valori mai ridicate decât mediile, cu trei, patru grade. Astfel, temperaturile din sudul țării vor ajunge în jurul a 20 de grade.
Specialiștii susțin că ne confruntăm la nivel european cu o toamnă falsă. Mai multe regiuni din Franța și Spania se confruntă cu un sfârșit de octombrie neobișnuit de cald. Franța a înregistrat temperaturi cu cinci până la șase grade peste normalul perioadei în ultimele 10 zile.
Val de căldură în Europa
Europa se confruntă cu temperaturi neobișnuit de ridicate pentru acest sfârșit de octombrie, iar Organizația Națiunilor Unite avertizează că încălzirea globală accelerează.
În unele regiuni din Franța și Spania lumea se înghesuie pe plajă, în condițiile în care termometrele indică si aproape 30 de grade Celsius. Din cauza zilelor cu vreme de vară, salvamarii au fost puși în situația de a-și prelungi perioada în care lucrează. O explicație ar fi și creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Potrivit ONU, în anul 2021, concentrațiile de metan în atmosferă au ajuns la un nivel record. Specialiștii vorbesc despre „vești proaste” și avertizează: concentrația gazelor cu o perioadă lungă de viață este în tot mai mare.
Meteorologii se așteaptă ca vremea caldă să se mențină și în prima jumătate a lunii noiembrie
Petteri Taalas, secretar general al Organizației Meteorologice Mondiale: „Pentru toate aceste trei gaze (dioxid de carbon, metan și protoxid de azot), iarăși am doborât noi recorduri. Nu am văzut nicio îmbunătățire reală a atmosferei până acum.”
Potrivit Agenției Meteorologice de Stat (AEMET), Spania se confruntă cu un nou val de căldură neobișnuit pentru această perioadă a anului. De fapt, nu este exclus ca luna octombrie să fie cea mai călduroasă din Spania, de când se fac măsurătorile.
Meda Andrei, meteorolog ANM: „Până spre sfârșitul săptămânii viitoare vom avea temperaturi asemănătoare cu cele de până acum, adică, în general, între 15 și 24 de grade. Duminică și luni chiar am putea depăși 24 de grade în partea de sud a țării. Așadar, temperaturi cam cu cinci până la 10 grade decât ar trebui să fie în mod normal la această dată. Nu este ceva nemaiîntâlnit în zona României, au mai fost ani în care acest lucru s-a întâmplat, așadar, temperaturile din alți ani au urcat în luna octombrie până la 30 de grade. Ce este important este faptul că frecvența lor crește și abaterile sunt tot mai mari, e tot mai cald.”
Roxana Bojariu, climatolog: „E vorba de temperaturi mult mai ridicate pentru acest anotimp de trecere către sezonul rece când în fiecare lună, mediile temperaturilor în mod climatic scad cam cu cinci – șapte grade. Episoadele aceste calde sunt din ce în ce mai numeroase, nu doar în toamnă. Nu fiecare episod în sine poate fi pus direct în legătură cu schimbarea climei pentru că clima este un ansamblu de episoade, o sinteză a fluctuațiilor pe perioade mai mari de timp, de cel puțin trei decenii. Încălzirea globală nu e uniformă nici în spațiu, nici în timp, răspunsul local nuanțează acest semnal și avem și factorii locali.”
Meteorologii se așteaptă ca vremea caldă să se mențină și în prima jumătate a lunii noiembrie. În ultimii ani, valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense și durează mai mult, din cauza schimbărilor climatice provocate de activitățile umane. De la începutul erei industriale, temperatura medie a crescut cu aproximativ 1,1 grade Celsius și va continua să crească, dacă guvernele nu vor întreprinde măsuri pentru reducerea rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră, avertizează meteorologii.