Statul ar trebui să renunțe la scutirile fiscale pentru diferite categorii de angajați. Recomandarea vine de la Consiliul Fiscal, care insistă pentru o colectare mai bună a taxelor la buget, în noul context economic provocat de războiul din Ucraina. Pe de altă parte, în ciuda crizei, reprezentanții BNR nu pledează pentru majorări de taxe.
România traversează o perioadă dificilă din punct de vedere economic, cu deficite mari și o creștere a Produsului Intern Brut mult încetinită de războiul de la granița de nord, la care se adaugă criza energetică, reiese din cea mai recentă analiză a Consiliului Fiscal.
„Având în vedere urgențele și presiunile extraordinare pe economie, pe societate, faptul că nu putem să continuăm cu deficite bugetare de 7%, chiar mai mari, ani de zile, va trebui sa facem ceva.”, transmite Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.
În aceste condiții, Guvernul trebuie să ia măsuri pentru a aduce mai mulți bani la buget, recomandă Consiliul Fiscal. O soluție pentru a putea încasa în România ar fi reașezarea regimului fiscal, prin eliminarea unor exceptări, a unor scutiri.
„Este nefiresc ca asemenea scutiri să fie pe perioadă nesfârșită care privează bugetul public de venituri. Vă dau un exemplu, de pildă, domeniul IT, dar nu tot IT-ul.”, completează Daniel Dăianu.
Nu este prima oară când Consiliul Fiscal susține asemenea măsuri. Cu o pondere a impozitelor colectate de 26% din PIB, România se situează cu mult în spatele statelor aflate la un nivel similar de dezvoltare. Polonia reușește să ajungă la 36% din Produsul Intern Brut, iar Bulgaria, la 30,6%. Este o situație pe care niciun guvern nu a reușit să o schimbe în favoarea României. Chiar și așa, nu se pune problema majorării de taxe, este de părere consilierul guvernatorului Băncii Naționale.
„Înainte de toate, este nevoie de o decizie politică, dacă se recurge la majorări de impozite sau nu. Deocamdată, cred că decizia politică merge către înghețare.”, spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Situația s-ar putea schimba de anul viitor. PSD susține renunțarea la cota unică și introducerea impozitării progresive „cu deductibilităţile necesare”, însă PNL nu este de acord cu propunerea partenerului de guvernare.
Măsurile fiscale propuse de PSD
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că mai multe măsuri fiscale ar trebui luate, până la 1 iunie, astfel încât bugetul de stat pe anul viitor să poată fi construit în baza acestora, având în vedere că modificarea Codului fiscal trebuie făcută cu şase luni înainte, potrivit Agerpres.
„Toată lumea vine mereu (şi anunţă) că vom avea o colectare mai bună. S-a îmbunătăţit colectarea şi noul şef al ANAF chiar a dat o perspectivă bună în acest moment. Există şi o redimensionare şi o reaşezare a impozitelor astfel încât să fie o colectare mai bună, dar asta nu înseamnă că mărim taxele", a afirmat el.