Sistemele de panouri solare plutitoare au început să ia amploare Statele Unite, după ce numărul acestora a crescut rapid în state din Asia. Această tehnologie a devenit atractivă nu doar prin prisma faptului că generează energie din surse regenerabile. Nu lasă amprentă la sol și s-au dovedit utile și pentru a economisi apa prin prevenirea evaporării, relatează The Associated Press.
Joe Seaman-Graves, un reprezentant al orășelului american Cohoes din statul New York, a povestit că municipalitatea avea nevoie de o soluție accesibilă de o obține energie electrică, însă nu dispunea de o suprafață de teren pentru a monta instalații speciale. S-a dpcumentat pe Internet pentru a obține informații despre sistemele de panouri plutitoare pe care s-a gândit să le instaleze pe un luciu de apă de aproape 60.000 de metri pătrați.
Astfel, a descoperit că poate instala acolo suficiente panouri fotovoltaice pentru a alimenta cu energie clădirile municipalității și sistemul de iluminat public, făcând economii la bugetul orașului de peste 500.000 de dolari anual. Autoritățile locale spun că sunt dispuse să investească 6,5 milioane de dolari pentru a dezvolta proiectul.
Pentru că au dat randament în mai multe țări asiatice, sistemele panouri fotovoltaice plutitoare au început să fie considerate o soluție și în SUA.
Un studiu publicat în luna martie în revista ”Nature Sustainability” a relevat că peste 6.000 de orașe din 124 de țări ar putea genera necesarul de energie electrică cu ajutorul sistemelor fotovoltaice plutitoare, ceea ce face ca această soluție să fie luată în calcul. În acest proces, panourile plutitoare ar putea economisi în fiecare an și suficientă apă pentru a umple 40 de milioane de bazine de dimensiuni olimpice.
Zhenzhong Zeng, un cercetător implicat în studiu și procesor asociat Universitatea de Științe și Tehnologie din orașul chinez Shenzhen, a explicat că în Statele Unite, anumite regiuni din Florida, Nevada și California au potențialul de a genera mai multă energie decât folosesc.
Această soluție tehnică implică instalarea panourilor solare pe structuri capabile să plutească pe apă. În acest mod nu ar fi blocate terenurile ce ar putea fi folosite în agricultură și nici acoperișurile clădirilor.
Panourile sunt sigilate și acționează ca un capac care reduce evaporarea apei, ceea ce este benefic pentru regiuni precum California, care se confruntă în mod repetat cu perioade de secetă. De asemenea, apa menține panourile reci, ceea ce le permite să genereze mai multă energie electrică decât sistemele instalate la sol, care își pierd din eficiență atunci când se încălzesc prea mult.
- FOTO | Cinema plutitor în Sibiu. Sute de oameni au urmărit, din bărci, filme proiectate pe lac
- Finlanda deschide un terminal plutitor de gaze naturale lichefiate pentru a înlocui aprovizionarea din Rusia
- Cancelarul german Olaf Scholz a inaugurat primul terminal plutitor de gaz natural lichefiat al Germaniei
Pentru că nu dispun de suficiente suprafețe de teren, țări asiatice precum Japonia și Malaezia au investit în sisteme de panouri fotovoltaice plutitoare. Alte state au profitat de urma scăderii abrupte a prețului energiei solare, ceea ce schimbat semnificativ implementarea acestei tehnologii la nivel mondial.
Una dintre cel mai mari ferme solare plutitoare din SUA se află în orașul Healdsburg din California. Proiectul energetic generează 4.8 MW și a fost realizat de compania Ciel & Terre.
În schimb, cea mai dezvoltată rețea din lume în acest moment este ferma solară plutitoare Dezhou Dingzhuang, cu o capacitate de 320 MW, care a fost construită în Shandong, China.
Prin comparație, în America de Nord, un proiect energetic ce generează 8,9 MW a fost dezvoltat la Millburn, New Jersey, de către compania New Jersey Resources Clean Energy Ventures.
Deocamdată, costul implementării acestei tehnologii este ridicat. În plus, inginerii se confruntă și cu alte provocări. În cazul în care panourile solare acoperă o suprafață mare a luciului de apă, nivelurile de oxigen dizolvat s-ar putea modifica, iar temperatura apei va scădea. Acest lucru ar putea afecta vieții acvatice. Mai mult, oamenii de știință analizează dacă câmpurile electromagnetice generate de cabluri ar putea influența negativ ecosistemele acvatice, însă nu există încă dovezi în acest sens.