Susținătorii lui Călin Georgescu sunt ridicați de Poliție acolo unde procurorii și polițiștii spun că au dovezi că ar fi încălcat legea. Cincisprezece percheziții au avut loc în această dimineață la persoane care au transmis amenințări pe rețelele de socializare și au îndemnat la revoltă, după decizia Curții Constituționale de a anula primul tur prezidențial. Au fost vizați și extremiștii care au folosit salutul nazist la troița lui Corneliu Zelea Codreanu din Tâncăbești. Mai multe persoane au fost duse la audieri la sediul IPJ Ilfov.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov a efectuat 9 percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Timiș, Maramureș, Sălaj și Neamț, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de utilizare în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, constând în aceea că, în data de 30.11.2024, în localitatea Tâncăbești, județul Ilfov a fost organizată o comemorare a 86 de ani de la moartea liderului mișcării legionare, Corneliu Zelea - Codreanu și a altor 13 membri ai mișcării, la care au participat aproximativ 100 - 150 de persoane.
Cu această ocazie persoanele vizate de anchetă, alături și de alte persoane încă neidentificate, au folosit steaguri cu simboluri ce reprezintă Mișcarea Legionară, au purtat uniforme legionare și au adoptat simboluri specifice, cum este salutul specific Mișcării Legionare. Ulterior, în spațiul public, prin intermediul aplicației Tik Tok, au fost distribuite mai multe videoclipuri cu aspecte de la comemorarea de la Tâncăbești.
„În ceea ce privește perchezițiile efectuate astăzi, 7 decembrie a.c., pentru săvârșirea faptelor de utilizare a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe din data de 30 noiembrie a.c., la monumentul din localitatea Tâncăbești, județul Ilfov, facem precizarea că față de 7 persoane ( 2 femei și 5 bărbați) cu vârstele cuprinse între 19 și 65 de ani, a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile”, se arată într-un comunicat.
Trei dosare penale
Este vorba despre trei dosare penale care au fost deschise în cursul acestei dimineți de către Poliția Română, în care se lucrează cu DIICOT și cu Parchetul General.
Într-unul dintre dosare sunt vizați cetățenii României care au mers la troița construită pentru a-l comemora pe liderul mișcării legionare Corneliu Zelea Codreanu, unde a fost prezentă și președinta partidului SOS, Diana Șoșoacă, care s-a revoltat la acel moment de faptul că ar fi cercetată penal pentru această faptă.
Reamintim că este interzis în România să comemorăm persoane care au fost găsite inovate de genocid să promovăm doctrine fasciste sau legionare.
Alte percheziții vizează mai multe dosare penale pentru propagandă săvârșită prin orice mijloace, inclusiv prin mediul online, incitare la ură, la discriminare și inclusiv nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Chiar în urmă cu două zile, când a fost organizat un protest în Piața Universității de susținere a unuia dintre candidații la prezidențiale, au fost persoane care au prezentat fotografii cu arme pregătite pentru a deturna acea manifestație.
După decizia CCR de anulare a primului tur de alegeri și refacerea campaniei electorale au fost alte persoane, care în mediul online au incitat la ură, au transmis că vor ieși în stradă, că se vor revolta și inclusiv au mințit în legătură cu mobilizarea forțelor de ordine, spunând că 1.000 de jandarmi sunt pregătiți să iasă în stradă, ceea ce era infirmat de către Ministerul de Interne.
Al treilea dosar, potrivit informațiilor Euronews România, vizează acea persoană menționată în raportul Serviciului Român de Informații, care l-ar fi ajutat pe Călin Georgescu să-și promoveze în mediul online campania electorală, acea persoană prin a cărei platformă s-a donat 1 milion de euro susținătorilor pe TikTok ai lui Georgescu.Este o fază incipientă a acestor dosare.
„În această dimineață, 7 decembrie 2024, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratului General al Poliției Române, Poliția Capitalei efectuează 6 percheziții domiciliare, în cadrul a șase dosare penale, care vizează săvârșirea infracțiunilor de promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, incitarea la ură sau discriminare, nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
În fapt, autorii faptelor menționate au postat în mediul online, pe diferite platforme de socializare, mesaje cu un conținut intimidant și amenințător, sau simboluri/însemne fasciste, rasiste ori xenofobe, de natură a incita la ură.
Activitățile, care se derulează în municipiul București și în județul Ilfov, au drept scop identificarea bunurilor cu valoare probatorie în cauzele penale.
De asemenea, după efectuarea perchezițiilor, polițiștii din Capitală vor pune în aplicare 6 mandate de aducere.
Persoanele vizate vor fi conduse atât la Parchetul General, cât și la sediul Serviciului de Investigații Criminale și la sediul Serviciului Grupuri Infracționale Violente.
După audieri și după administrarea probatoriului, vor fi dispuse măsurile legale care se impun.
Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, transmit autoritățile.