Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse: Propunerea de comisar va fi trimisă azi la Bruxelles. Cele trei variante luate în calcul de Guvern

Guvernul ar trimite astăzi propunerea de comisar european către Bruxelles, susțin surse pentru Euronews. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-ar fi cerut premierului Marcel Ciolacu, după ce l-a nominalizat pe Victor Negrescu, să propună și o femeie pentru acest post.

O posibilă variantă ar putea fi și Roxana Mînzatu, deputat PSD de Brașov. Surse politice au precizat că ar exista și o a treia persoană nominalizată.

După ședința de Guvern, Marcel Ciolacu vrea să discute cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, despre propunerea de comisar european, au precizat surse guvernamentale pentru Euronews România.

„Pe 11 septembrie ar trebui să știm toată Comisia”, au afirmat sursele citate.

Cine este Roxana Mînzatu, propusă pentru postul de comisar european

În vârstă de 44 de ani, Roxana Mînzatu este deputat PSD de Brașov din decembrie 2016. În perioada septembrie 2015 - ianuarie 2016, ea a fost președinte al Agenției Naționale pentru Achizițiii Publice. De asemenea, între martie și septembrie 2015 a fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, după cum reiese din CV-ul ei publicat site-ul Camerei Deputaților.

Victor Negrescu, propunerea de comisar făcută de Marcel Ciolacu

Victor Negrescu este propunerea premierului României, Marcel Ciolacu, pentru funcția de comisar european. Europarlamentarul S&D este și vicepreședinte al Parlamentului European.

Marcel Ciolacu a mers pe 22 august la Bruxelles pentru a discuta cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre nominalizare.

Premierul Marcel Ciolacu va trimite până pe 15 septembrie propunerea de comisar din partea României. Pe ultima sută de metri va discuta și cu partidele de la București, cu liderii, ca să nu mai fie acuzat de lipsă de transparență. Deși subiectul nu a fost abordat recent nici măcar în Coaliție.

Președintele Comisiei nu poate să ceară unui stat membru UE să propună un anumit candidat pentru funcția de comisar

Conform Tratatului privind Uniunea Europeană, președintele Comisiei nu poate solicita unui Guvern național să propună un anumit candidat pentru funcția de comisar.

„Consiliul, de comun acord cu președintele ales, adoptă lista celorlalte personalități pe care le propune pentru a fi numite membri ai Comisiei. Alegerea acestora se efectuează, pe baza sugestiilor făcute de statele membre, în conformitate cu criteriile prevăzute la alineatul (3) al doilea paragraf și la alineatul (5) al doilea paragraf”, se arată în Articolul 17, aliniatul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

Altfel spus, nu intră în atribuțiile Ursulei von der Leyen ”să ceară” premierului o propunere, fie ea femeie sau bărbat. Șefa Executivului comunitar poate să accepte sau nu o propunere făcuta de un stat național.

Noua Comisie Europeană trebuie să fie completă până pe 15 octombrie. Euronews notează că, în acest moment, în echipa Ursulei von der Leyen ar intra șase femei (șapte cu tot cu șefa Comisiei) și nu mai puțin de 13 membri din PPE, gruparea majoritară în Parlamentul European.

Patru comisari - Danemarca, România, Slovacia și Spania - vin din tabăra Social Democraților Europeni, trei - Irlanda, Estonia și Franța, de la Renew, în timp ce premierul Ungariei, Viktor Orban, a înaintat o propunere din rândul propriei grupări de dreapta.

Șefa Comisiei ar fi cerut ca până la 30 august toate Guvernele statelor membre să își numească oficial candidații. Belgia, Italia și Bulgaria (care ar da un comisar femeie) sunt restante.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE