Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Supliment din PNRR. 77 de miliarde de euro din Mecanismul de redresare au rămas nefolosite, la nivel european

77 miliarde euro au rămas nefolosite din Mecanismul de Redresare și Reziliență de la nivel European. Acești bani pot fi accesați de orice stat membru, pentru a extinde investițiile din PNRR. Grecia și Italia au obținut o suplimentare a fondurilor.

Mecanismul aprobat la nivel European în toamna anului 2021 a pus la dispoziție statelor membre aproape 724 miliarde de euro, sub formă de împrumuturi și de granturi. România a accesat sumele maxime pentru ambele componente. Alte state au accesat doar componenta de granturi, renunțând la credite, total sau parțial.

Până în luna august, toate statele membre ale Uniunii Europene au termen să decidă dacă accesează sau nu componenta de creditare, ceea ce înseamnă că și România ar putea anunța că vrea mai mulți bani. Vorbim de credite cu dobânzi preferențiale, insignifiante față de costurile din piață - ne explică analiștii financiari.

Pentru ce ar putea cere România suplimentarea fondurilor

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru explică: "Propun un fond unic de 10 miliarde fără apeluri de proiecte care să dea naștere la tot felul de interpretări complicate, un fond cu folosire continuă, de acum și până în 2026, prin intermediul acestui ansamblu financiar bancar pe care îl avem și care să permită oricărui antreprenor, fără hârtii, fără acte adiționale, să se poată duce la o instituție financiar bancară și să poată cere un sprijin care să aibă o componență de garanții, subvenții de dobândă și evident o componență de grant care nu poate fi mai mare de 40% în acest tip de construcție, dar 40% grant este deja un ajutor neprețuit pentru mediul privat care cumva a supraviețuit așa cum a putut prin crize, fără niciun ajutor din partea Guvernului."

State europene care au cerut fonduri suplimentare

Italia a fost primul stat membru care a cerut o suplimentare și a primit jumătate de miliard de euro.

Comisia Europeană a aprobat deja o schemă pentru a ajuta companiile din sectorul transportului maritim să cumpere nave de ultimă generație – cu emisii zero – și să modernizeze mai multe nave poluante.

Și Grecia a cerut fonduri suplimentare. 5 miliarde de euro vrea să ia guvernul de la Atena pentru a finanța mai multe investiții în energie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE