Jumătate dintre stațiunile de schi din Europa se vor confrunta cu un "risc foarte ridicat" de lipsă de zăpadă în cazul unui scenariu de încălzire, potrivit unui nou studiu, conform Euronews Green.
Munții acoperiți de zăpadă din Europa reprezintă o parte emblematică a peisajului și a industriei turistice de pe continent. Însă 53% dintre stațiunile europene ar putea suferi din cauza lipsei de zăpadă dacă temperaturile vor crește cu 2 grade Celsius, potrivit unui studiu publicat în Nature Climate Change.
Echipa de experți avertizează că producția de zăpadă va compensa doar parțial declinul și că aceasta ar implica utilaje precum suflantele de zăpadă care generează aceleași gaze cu efect de seră care încălzesc globul în primul rând.
"Fabricarea zăpezii... reprezintă unele dintre provocările cheie la legătura dintre adaptarea la schimbările climatice, atenuarea acestora și dezvoltarea durabilă în zonele montane", scriu autorii studiului.
Cum influențează schimbările climatice sezonul de schi?
Dezghețurile repetate și din ce în ce mai dese din timpul iernii au afectat multe stațiuni de schi europene în ultimii ani, lăsând multe pârtii fără zăpadă.
Împreună cu topirea ghețarilor, lipsa zăpezii a devenit o emblemă vizibilă a efectelor schimbărilor climatice. Totul, de la turism la competițiile de schi profesionist, a resimțit efectele.
Noul studiu sugerează că lucrurile s-ar putea înrăutăți mult.
În condițiile în care creșterea temperaturilor globale se apropie deja de limita de 1,5 grade stabilită în cadrul Acordului de la Paris din 2015, iar o creștere mai mare pare inevitabilă, cercetătorii au analizat impactul asupra a peste 2.200 de stațiuni de schi din 28 de țări europene.
Cercetarea a evaluat schimbările în stratul de zăpadă în funcție de o serie de creșteri ale temperaturii: 53% dintre stațiunile de schi din Europa s-ar confrunta cu un "risc foarte ridicat de zăpadă insuficientă" la o creștere de 2 grade Celsius. Aproape toate – 98% - s-ar confrunta cu acest nivel de risc dacă se depășește pragul de 4 grade Celsius.
Cercetătorii spun că lucrarea lor merge mai departe decât studiile anterioare specifice fiecărei țări și oferă o primă privire cuprinzătoare asupra impactului lipsei de zăpadă pe pârtiile din Europa, unde se află jumătate din stațiunile de schi din lume.
"Ceea ce oferă acest studiu este, de asemenea, o analiză a necesarului de apă, a necesarului de electricitate și a emisiilor de gaze cu efect de seră care sunt asociate cu producerea zăpezii", a declarat coautorul Samuel Morin, cercetător la meteorologul Meteo France.
Cum vor face față stațiunile de schi la creșterea temperaturilor?
La fel ca în cazul majorității eforturilor de combatere a schimbărilor climatice, oficialii din turism și liderii guvernamentali vor trebui probabil să răspundă cu un amestec de atenuare și adaptare - încercând să împiedice creșterea temperaturilor.
Aceasta va include producerea de zăpadă și reducerea emisiilor generate de producerea zăpezii.
Ruth Mottram, cercetător în domeniul climei la Institutul Meteorologic Danez, a lăudat utilizarea de zăpadă regenerabilă. Dar ea a remarcat că transportul către pârtiile de schi este o sursă importantă de emisii, iar o înzăpezire mai ecologică nu va avea niciun impact asupra acesteia.
"În general, se pare că schiorii europeni vor putea continua să schieze, dar activitatea va migra mai la nord și mai sus în munți, chiar și cu investiții suplimentare în producerea zăpezii", a scris Mottram într-un e-mail.
Stațiunile au nevoie, de asemenea, de modelare locală
Mulți operatori de stațiuni de schi - din Europa și nu numai - au înțeles deja mesajul și ar putea fi nevoiți să ia diferite măsuri.
Anita Verpe Dyrrdal, cercetător științific la Institutul Meteorologic Norvegian, a declarat că previziunile studiului privind o scădere a "indicelui de fiabilitate a zăpezii" în Norvegia sunt în concordanță cu evaluările naționale. Ea a aplaudat cercetarea pentru modelarea zăpezii și estimările privind producția de energie, dar a recunoscut că ar putea trece cu vederea unele aspecte specifice.
"Modelarea locală a zăpezii ar putea fi importantă în unele regiuni în care efectele locale joacă un rol important", a spus ea.
Pentru schiori, studiul sugerează că ar putea fi nevoie de destinații mai înalte - și mai reci - pentru a ajunge la cele mai bune pârtii și a sugerat că o concluzie a studiului este că stațiunile care își evaluează condițiile locale și se adaptează în funcție de necesități ar putea, de fapt, să atragă mai mulți schiori în anii următori.