Continentul european se încălzește de două ori mai repede decât restul globului din cauza schimbărilor climatice, a declarat, în direct la Euronews România, Jean-Noel Thepaut, director al Serviciului Copernicus din cadrul Centrului European de Prognoze Meteo, care a avertizat că Europa s-ar putea confrunta cu temperaturi și mai mari dacă nu reduce drastic emisiile de dioxid de carbon.
În interviul acordat jurnalistului Vitalie Cojocari la emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, Jean-Noel Thepaut a explicat că Serviciul Copernicus analizează vremea din ultimii 70 de ani, în baza imaginilor satelitare, inclusiv din era preindustrială.
”Temperatura la nivel mondial a crescut cu 1,1 - 1,2 grade Celsius la nivelul globului, dar în Europa a crescut cu un factor de 2, comparativ cu nivelul mondial. Se încălzește de două ori mai repede.
Crește de două ori mai repede și motivul pentru care Europa se încălzește mai repede este o masă mai mare de pământ, suprafața continentală a Europei este mai mare și de asemenea nu avem efectele oceanului care este un foarte bun absorbant de căldură.
Există o zonă mare a Europei la Cercul Arctic care se încălzește de patru ori mai repede decât media la nivel mondial”, a declarat Jean-Noel Thepaut, la Euronews România.
Expertul din cadrul Centrului European de Prognoze Meteo pe termen mediu a amintit că nu este prima oară când Europa se confruntă cu valuri de căldură.
”Este o caracteristică meteorologică. Este un anticiclon mare cu presiuni mari. Presiunea accelerează creșterea temperaturii.
Această presiune crescută limitează schimburile între fluxurile dintre anticicloni, schimbul de aer care se întâmplă. Ceea ce este extraordinar este că se întâmplă peste o temperatură medie care este foarte mare față de deceniile trecute. Extremele sunt și mai mari. Aceasta este unicitate.
Cifrele record pe care le vedem sunt explicate de faptul că se întâmplă este o planetă deja încălzită”, a mai spus Thepaut.
Expert al Serviciului Copernicus: ”Ceea ce vedem acum este cauzat de emisiile generate de umanitate în ultimele decenii”
Jean-Noel Thepaut a mai explicat că ne confruntăm cu ”o temperatură mondială crescută din cauza schimbărilor climatice”.
”Aceste evenimente extreme vor fi mai frecvente și de asemenea mai lungi. Europa se încălzește mai repede decât restul lumii. Dacă nu reducem drastic emisiile de dioxid de carbon, în următoarele decenii, obiectivul de 1,5 grade Celsius nu va putea fi respectat.
Ar fi normal dacă am opri emisiile de combustibili fosili acum. Ceea ce vedem acum este cauzat de emisiile generate de umanitate în ultimele decenii. Ce vom vedea în deceniile viitoare este ceea ce facem acum.
Dacă nu reducem drastic emisiile de gaze cu efect de seră, s-ar putea să vedem temperaturi extreme și mai mari”, a mai menționat expertul.
De asemenea, Jean-Noel Thepaut a precizat că viitoare climă pe care o vom avea în Europa va depinde de ”emisiile pe care le producem acum”.
”Trebuie să reducem drastic emisiile și trebuie să avem emisii negative pentru a ne întoarce unde eram cu câteva decenii în urmă”, a concluzionat el.