Studenții Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vor putea absolvi și fără lucrarea de licență. Decizia, care va intra în vigoare în 2025, a fost luată după ce studenții s-au plâns de problemele întâmpinate în verificarea plagiatului.
Lucrarea de licență, eliminată la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca
Singura probă pe care o vor mai avea viitorii absolvenți va fi proba scrisă, mai exact, un examen tip grilă.
Propunerea eliminării lucrării de licență a fost votată de peste 80% dintre studenții din ultimii ani și a primit acordul profesorilor.
Decanul UBB, Șerban Diaconescu, a explicat că s-a ajuns la această decizie pentru că programele anti-plagiat nu reușesc să identifice corect plagiatul și astfel profesorii și studenții ajung să muncească mai mult decât ar fi necesar pentru lucrarea de licență.
Cum se întâmplă în alte țări
Cristian Maier a absolvit recent studiile unei universități de stat din Anglia. Sistemul de acolo impune o lucrare de licență care trebuie să aibă 11.000 de cuvinte, dar care trebuie doar depusă, nu și susținută în fața unei comisii. Tema acesteia este la alegerea studentului.
În Marea Britanie, plagiatul poate fi detectat extrem de rapid, datorită unei baze de date a universităților.
Cristian Maier este licențiat în Științe Politice și Relații Internaționale la Universitatea Loughborough din Anglia.
Cristian Maier: Lucrarea de licență ți se cere, dar nu e atâta presiune pusă pe tine cu ea. Ea valorează o parte din creditul tău. Deci, tu poți să ai o notă mai mică la lucrarea de licență și da, îți va afecta mai mult nota decât un alt eseu. Plus că, fiind la științe politice, mi s-a lăsat foarte multă libertate. Puteam să fac pe absolut ce voiam, nici măcar nu trebuie să se lege de vreun curs pe care îl urmasem. Trebuia să fie doar ceva ce mă pasionează pe mine, îmi place mie și pe care pot să scriu mult. Există un soft antiplagiat, Turnitin - care e folosit, cred, și în România, nu știu sigur - și de majoritatea universităților din vest și în Marea Britanie, cel puțin, există o bază de date a universităților din toată țara în care lucrările de licență și orice eseu pe care îl trimiți, pentru că toate le faci online, se duc în baza de date și sunt verificate.