În ultimii ani, în mai multe țări europene, autoritățile au implementat reguli stricte privind absența de la școală. Aceste politici au fost adoptate pentru a promova prezența constantă a copiilor în școli și pentru a proteja procesul educațional.
În timp ce mulți părinți pot fi tentați să-și scoată copiii din școală pentru a merge în vacanțe în afara programului școlar, există consecințe legale serioase pentru această acțiune în diverse țări europene, iar noi îți vom spune care sunt acestea.
"Există cu siguranță o tendință a părinților dispuși să înfrunte mânia școlilor pentru a obține o ofertă mai bună", a declarat pentru Euronews Travel Liz Mathews, director general la Flight Centre UK.
După ce a intervievat părinții cu privire la acest fenomen în 2022, agenția de turism a constatat că 67% dintre ei au luat în considerare posibilitatea de a-și lua copiii de la școală pentru a-și asigura o vacanță mai ieftină.
Care sunt consecințele în Marea Britanie?
În prezent, în Marea Britanie, părinții pot fi amendați cu sume cuprinse între 60 de lire sterline (68 de euro) și 2.500 de lire sterline (2.846 de euro) pentru că își iau copiii de la școală.
Cu toate acestea, 36% dintre părinții chestionați au declarat că ar lua în considerare includerea acestei amenzi în costul final al vacanței, dacă ar fi mai ieftin în general.
Din august 2024 amenda minimă va crește la 80 de lire sterline (93 de euro).
Cu cât sunt mai ieftine zborurile în afara vacanțelor școlare?
Costurile în creștere sunt deja o povară pentru bugetele turiștilor. În timpul vacanțelor școlare, lucrurile devin și mai dificile.
Ziarul britanic The Independent a relatat în februarie că o familie de patru persoane care zboară de la Londra la Geneva ar plăti de 16 ori mai mult dacă ar călători în timpul vacanței intersemestriale față de o săptămână mai devreme.
Pentru unele călătorii, diferența este mai puțin tentantă. Zborurile dus-întors de la Londra la Menorca costă aproximativ 120 de lire sterline (140 de euro) la începutul lunii iulie. Trei săptămâni mai târziu, când școlile britanice sunt în vacanța de vară, aceleași zboruri costă 143 de lire sterline (167 de euro).
Având în vedere că amenzile vor crește pentru copiii care lipsesc cinci sau mai multe zile, este posibil ca tot mai puțini părinți să riște să își petreacă vacanța în perioada școlară.
Iată care sunt sancțiunile pe care le-ar putea primi părinții care își iau copiii în afara școlii în diferite țări europene.
Care sunt regulile privind retragerea copiilor de la școală în Austria?
În Austria, școlarizarea este obligatorie între șase și 15 ani. În cazul în care școala raportează autorităților o absență neautorizată de peste trei zile consecutive, părinții riscă amenzi cuprinse între 110 și 400 de euro sau până la două săptămâni de închisoare. Mai mult de trei absențe nejustificate pot fi considerate infracțiuni administrative.
Absența poate fi solicitată la Ministerul Educației, cu o motivare corespunzătoare. În cazul în care nu se oferă un motiv aprobat și părinții nu răspund la o cerere de informații, copiii lor ar putea fi exmatriculați din școală, iar părinții ar putea fi supuși unor vizite bisăptămânale din partea serviciilor de asistență socială pentru tineret din Austria.
Care sunt regulile privind retragerea copiilor de la școală în Franța?
În Franța, prezența la școală este obligatorie pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani. Absența autorizată poate fi acordată din diverse motive, inclusiv pentru "urmărirea de către copil a reprezentanților săi legali (deplasare în afara vacanțelor școlare)", potrivit site-ului guvernului francez.
Părinții care nu sunt în măsură să justifice absența copilului lor sau care mint cu privire la aceasta riscă o amendă de 135 de euro. În cazul în care absențele compromit educația copilului dumneavoastră, riscați doi ani de închisoare și o amendă de până la 30.000 de euro.
Cu toate acestea, în practică, această măsură este rareori aplicată, deoarece este necesar ca autoritățile "Education Nationale" să acționeze în instanță.
Care sunt regulile privind retragerea copiilor de la școală în Germania?
În Germania, școlarizarea este obligatorie de la vârsta de șase ani până la 16 ani. Părinții pot fi amendați dacă își iau copiii de la școală fără permisiunea directorului școlii. Recidiviștii pot fi chiar urmăriți penal.
Amenzile variază în funcție de land, de la 35 de euro pe zi în Bremen până la un posibil total de 2 500 de euro în Berlin.
Se știe că poliția germană verifică în mod activ aeroporturile pentru a depista familiile care își iau vacanțe școlare neautorizate, comunicând cu școlile pentru a evalua dacă absența a fost autorizată.
Părinții pot solicita o scutire de la școala copilului lor, care va fi evaluată de la caz la caz. Nivelul de clemență depinde de directorul școlii.
Care sunt regulile privind retragerea copiilor de la școală în Olanda?
În Țările de Jos, școlarizarea este obligatorie de la vârsta de cinci ani până la 16 ani.
Absenteismul școlar poate fi amendat cu 100 de euro pe zi, până la un maxim de 600 de euro pe familie pentru o săptămână și 900 de euro pentru două săptămâni.
Care sunt regulile privind retragerea copiilor de la școală în Norvegia?
În Norvegia, școlarizarea este obligatorie de la vârsta de șase ani până la 16 ani.
Concediul de până la două săptămâni poate fi acordat de către directorul școlii dacă este în interesul educației copilului.
Se pot da amenzi părinților care își iau copiii de la școală fără a obține permisiunea. Cu toate acestea, aceste amenzi sunt aplicate de obicei numai în cazul în care un copil a lipsit de la școală în mod repetat sau pentru o perioadă lungă de timp.
Care sunt regulile privind retragerea copiilor de la școală în Spania?
În Spania, școlarizarea este obligatorie de la trei la 16 ani.
Absenteismul se poate solda cu amenzi, pedepse cu închisoarea de la trei la șase luni și, în cazuri extreme, cu pierderea drepturilor părintești. Cu toate acestea, aceste reguli tind să fie mai degrabă disuasive decât aplicate.
Amenzile variază, deoarece sunt stabilite la nivel local de către municipalități. În general, acestea sunt plafonate la 1 500 de euro pentru cazurile grave, dar în Madrid pot ajunge până la 30 000 de euro. Cu toate acestea, amenzile sunt susceptibile de a fi aplicate numai în cazurile în care un copil lipsește mai mult de 20 % din ore într-o lună.
Ce reguli se aplică în România
În România, absența de la școală în afara vacanțelor prevăzute este, de asemenea, reglementată prin lege. Potrivit legislației românești, părinții sunt obligați să asigure prezența copiilor lor la școală și să respecte calendarul academic stabilit de autorități.
Absențele nejustificate sunt sancționate conform prevederilor legale, care pot include amenzi financiare și alte măsuri disciplinare.