Cei mai mulți elevi din capitală vor și cursuri, dar și teste antidrog în școli, ca măsuri de prevenție, după cum arată datele preliminare ale unui chestionar făcut de Prefectura București și la care au răspuns peste 20.000 de elevi.
Cei mai mulți dintre elevi sunt de acord cu testarea antidrog în școli
Majoritatea elevilor, adică peste 77% dintre ei, consideră că introducerea cursurilor antidrog în programa școlară le-ar fi benefică tinerilor. Mai bine de 60% dintre cei chestionați au fost de acord cu testele antidrog în școli, iar 50% au spus "DA" analizelor de sânge făcute periodic pentru depistarea substanțelor interzise.
De asemenea, 61% dintre elevii chestionați consideră că cei care consumă substanțe interzise mai degrabă suferă de anumite afecțiuni și nu pot fi, așadar, considerați infractori.
Chestionarul Prefecturii București face parte din dezbaterea publică, lansată acum câteva luni, despre introducerea unor măsuri de prevenție a consumului de substanțe interzise și de droguri în școlile bucureștene.
- Propunerea ca elevii să fie testați a venit în august 2023, pe fondul accidentului din stațiunea 2 mai. În octombrie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a respins o astfel de idee.
Prefect: "România a devenit o țară de consum, nu mai suntem o țară de tranzit"
Rareș Hopincă, prefectul Bucureștiului: "Nu aș spune că e ceva ce mă surprinde. Poate doar faptul că un număr mare de copii, care sunt subiectul acestei campanii, susțin aceste măsuri, care, la o primă vedere, par a fi destul de radicale. Deci faptul că peste 60% dintre elevii majori consideră că testarea antidrog poate fi o soluție trebuie să ne dea de gândit, nu neapărat cu privire la introducerea mot-a-mot a acestei soluții, ci cu privire la paleta mai largă de acțiuni menită să ducă la prevenirea consumului de droguri.
Eu cred că ar trebui să începem gradual. Vedem, din cercetarea noastră, că peste 77% din elevi sunt de acord cu introducerea unor ore de educație antidrog în curricula școlară. Cred că este un prim pas corect și absolut necesar să începem să conștientizăm la scară largă - mai ales începând de la gimnaziu e obligatoriu - să conștientizăm că această problemă există în societate, să nu mai încercăm să camuflăm sub diferite forme o dificultate a noastră, pentru că veștile sunt foarte clare în ceea ce privește consumul de droguri.
Fenomenul nu se va diminua în perioada următoare, în niciun caz dacă vom menține același ritm de acțiuni de prevenire, ci dimpotrivă, fenomenul se va accentua. România a devenit o țară de consum, nu mai suntem de mult o țară de tranzit și trebuie să ne adaptăm în primul rând la nivelul instituțiilor statului, la această nouă realitate, pe care, cinstit, trebuie să spunem că nu am fost pregătiți să o gestionăm. (...)
Este o veste îmbucurătoare, pentru că denotă o schimbare a mentalității în societatea noastră. Până acum, un consumator de droguri, un dependent era privit ca un infractor. Or acea persoană nu este în niciun caz un infractor, ci este o persoană bolnavă, dacă vreți. Tratamentul este unul clinic, sanitar și nu unul coercitiv, polițienesc."
- Peste 20.000 de elevi au răspuns chestionarului Prefecturii București.
Soluția diminuării consumului de droguri în licee
Rareș Hopincă, prefectul Bucureștiului: "Cred că se impune cu celeritate să înființăm mai multe centre de recuperare pentru persoanele dependente, care să trateze adicțiile după perioada de tratare a sevrajului. Și acest tratament, care este unul complex, terapie, consiliere psihologică, poate chiar și tratament medicamentos, această cură se întinde pe câteva luni și este extrem de complicată.
Este o activitate pluridisciplinară. În opinia mea, inclusiv direcțiile de asistență socială, inclusiv unitățile medicale existente pot și trebuie să înființeze astfel de unități pentru combaterea și tratarea adicțiilor.
Noi am luat-o pe un drum foarte greu. Am început să vorbim de această temă, am fost în școli, am vorbit cu copiii, cu părinții, cu profesorii, cu Inspectoratul Școlar. Mijloacele de acțiune ale prefectului sunt oarecum limitate, dar iată că, într-un timp relativ scurt, am adus această temă pe tapet, la masa de discuții a mai multor factori implicați. Și cred că este un câștig.
Instituțiile prefectului din țară nu ar trebui să se oprească din această inițiativă, pentru că prima soluție pentru combaterea acestui fenomen este să conștientizăm problema, să vorbim mai mult despre ea și să identificăm soluții concrete de combatere.
Aceasta este etapa a doua (n.r.: ce se întâmplă cu elevii care sunt testați și se constată căau consumat droguri, conform analizelor). Din punctul meu de vedere, această etapă ar trebui să debuteze cu o sesiune de consiliere psihologică, de terapie, care să fie gratuită, absolut confidențială și care să pună totuși un diagnostic mai exact al fiecărui caz în parte."