De câteva săptămâni, se discută despre testarea antidrog a elevilor în școli. Nu e nimic stabilit încă, nu se știe dacă și când va porni o astfel de campanie, dar acest lucru nu-i împiedică pe ofițerii de la Antidrog să-i învețe pe profesori cum să recunoască simptomele unui consumator de droguri.
În Brașov, peste 1800 de profesori au fost instruiți cum să identifice comportamentul și simptomele fizice ale unui elev care a consumat droguri.
Adriana Știucă, director Școala nr.19 Brașov: „Chiar considerăm că este foarte important ca și profesorii să fie pregătiți, prin cursuri, cum să depisteze un posibil consumator, un posibil traficant”.
Dorin Frâncu, director Colegiul „Dr.Ioan Meșotă” Brașov: „Dacă avem o suspiciune ar trebui în primul rând anunțată Agenția Națională Antidrog, ofițerii acesteia”.
Laura Pișcociu, șef Centrul Regional Antidrog Brașov: „Au fost abordate teme de actualitate, care au vizat pe lângă noțiunile utilizate în domeniul drogurilor principalele categorii de substanțe interzise și efectele acestora. Semnele și simptomele consumului de droguri, sistemele de referință destinate persoanelor dependente de droguri, aspect privind prevenirea consumului în mediul școlar, identificarea factorilor de risc precum și cadrul legal actual”.
Ce sunt cartonașele tip pupilometru
Încă de la începutul lunii septembrie, reprezentanții Agenției Naționale Antidrog au mers în școli și au discutat cu profesorii, cărora le-au oferit și mai multe echipamente, care să-i ajute în acest demers.
Valentin Bucur, purtătorul de de cuvânt al ISJ Brașov: „Cu ajutorul unor dispozitive pe care ni le-a adus poliția de siguranță școlară, pot depista într-o primă fază potențialii consumatori de substanțe interzise”.
Dacă unui profesor i se pare că un anumit elev are un comportament suspect, cu ajutorul unui cartonaș care se numește pupilometru, dascălul poate verifica nivelul normal al pupilei elevului, printr-un simplu test și foarte rapid.
Toate aceste demersuri vin după ce ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a lansat ideea testării antidrog a elevilor la școală. Acesta a făcut anunțul la scurt timp după tragedia de luna trecută din stațiunea 2 Mai, când doi tineri au fost uciși într-un accident rutier provocat de un șofer de 19 ani drogat. Potrivit lui Predoiu, autoritățile analizează posibilitatea testării în cazul elevilor care prezintă simptome semnificative ale consumului de droguri.
„E o inițiativă bună pentru că direcția în care mergem e una tristă, din păcate, și asta se vede”, susține un părinte.
V-ați da acordul ca părinte să fie testat copilul dvs?
„Da, da, fără discuție”.
„Chiar aș fi de acord cu testarea elevilor antidrog sau verificarea lor. Aș fi în totalitate de acord cu acest lucru”, spune un alt părinte.
„Se întâmplă foarte multe probleme, chiar dacă părinții spun că nu sunt de acord, eu sunt de acord că e bine. Corupția este foarte mare, curiozitatea”, a mai declarat un altul.
Ideea testării a stârnit însă un val de controverse. Deși părinții se declară de acord cu această măsură, mai multe asociații au atras atenția asupra efectelor negative pe care un astfel de demers l-ar putea avea asupra copiilor.
Au fost, de asemenea, oficiali care au arătat că țara noastră nu este pregătită pentru o astfel de campanie în școli și că o metodă mult mai bună de a stopa consumul de droguri în rândul tinerilor ar fi prevenția, nu testarea.