Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soldați nord-coreeni, dezertori în Rusia. Kievul spune că 1.500 de soldați nord-coreeni se antrenează în Rusia

Coreea de Sud l-a convocat pe ambasadorul Rusiei și a cerut Moscovei să renunțe la ideea de a trimite soldați nord coreeni pe frontul din Ucraina. Potrivit unor rapoarte, 1.500 de militari din țara comunistă sunt antrenați în Rusia pentru a fi implicați în luptele din Ucraina. Moscova neagă această informație, dar Kievul susține că aproape 20 de de militari asiatici au încercat deja să dezerteze și au fost arestați. 

Centrul de Comunicare Strategică și Securitatea Informațiilor de la Kiev a publicat imagini despre care anunță că sunt filmate la un centru de pregătire a militarilor din Rusia. Potrivit ucrainenilor, în filmuleț apar soldați nord-coreeni care primesc echipament militar. 

Pe lângă asta, presa din Ucraina, care citează surse anonime din serviciile de securitate de la Kiev, scrie că 18 soldați nord-coreeni au fost deja arestați, după ce au dezertat. Militarii asiatici și-ar fi abandonat pozițiile, în regiunea Kursk, dar ar fi fost prinși la scurt timp.

Președintele Volodimir Zelenski spune că Moscova își dorește să escaladeze războiul. Liderul ucrainean a declarat anterior că Phenianul ar fi gata să trimită în armata rusă peste 10 mii de bărbați. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Avem nevoie ca partenerii noștri să fie hotărâți în acțiunile lor, mai ales în contextul ultimelor rapoarte despre noul rol pe care îl are Coreea de Nord în sprijinirea Rusiei. E evident că lui Putin îi este teamă de pace, motiv pentru care caută modalități pentru a escalada agresiunea și pentru a implica Coreea de Nord în operațiunile de pe front.”

Moscova și Phenianul au negat categoric aceste acuzații

Moscova neagă rapoartele apărute în presă. La fel face și Coreea de Nord. 

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Coreea de Nord, Republica Populară Democrată Coreeană, este vecinul nostru apropiat, partenerul nostruși aveam cu această țară relații în diverse domenii. Este dreptul nostru suveran. Vedem că a apărut foarte multă informație contradictorie. Sud-coreenii susțin un lucru, Pentagonul anunță că nu poate confirma. Foarte multă informație contradictorie care trebuie tratată ca atare.” 

Statele Unite ale Americii anunță că monitorizează informațiile apărute în spațiul public, dar deocamdată, nu le pot confirma. 

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Naţională: „Dacă este adevărat că soldații din Coreea de Nord merg în Rusia pentru a se alătura războiului declanșat împotriva Ucrainei, cu siguranță, acest lucru ar marca o evoluție periculoasă și extrem de îngrijorătoare. Este o nouă dovadă a faptului că Putin este tot mai disperat și tot mai izolat. Astfel, el trebuie să ajungă în Coreea de Nord pentru eventual, cum spuneam, încă verificăm rapoartele, eventual sprijin de infanterie pentru operațiunile militare terestre.” 

După izbucnirea războiului din Ucraina, Rusia și Coreea de Nord și-au aprofundat cooperare în domeniul militar. Phenianul a oferit Moscovei obuze de artilerie și rachete balistice, potrivit informațiilor obținute de agenția de spionaj din Coreea de Sud. Rămășite de arme produse în Coreea de Nord au fost descoperite de mai multe ori în Ucraina, susține Kievul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE