Un soldat american a fost reținut marți în Coreea de Nord după ce a trecut granița dinspre Coreea de Sud, provocând un nou incident diplomatic între Phenian și Washington.
Soldatul, identificat ca fiind Travis T. King trebuia să fie trimis în Statele Unite în urma unei conduite necorespunzătoare în staționării sale în Coreea de Sud. King se afla în Zona de Securitate Comună ("zona demilitarizată") dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud.
King este primul american despre care se știe că a fost reținut în Coreea de Nord în aproape cinci ani. Iată ce alți americani au fost reținuți de-a lungul timpului de guvernul nord-coreean.
Bruce Byron Lowrance
Bruce Byron Lowrance a fost reținut în Coreea de Nord la 16 octombrie 2018, după ce a intrat în țară pe la un punct de trecere al frontiere cu China, potrivit agenției de presă nord-coreeană Korean Central News Agency.
Lowrance a fost expulzat în mod neobișnuit de rapid în Statele Unite în noiembrie 2018, în urma unei întâlniri istorice în Singapore, la începutul acelui an, între președintele Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un, deși discuțiile s-au blocat ulterior, așa cum relatează The Washington Post.
Kim Dong-chul, Tony Kim și Kim Hak-song
Coreea de Nord a eliberat alți trei deținuți americani în mai 2018. Kim Dong-chul, Tony Kim și Kim Hak-song au fost încarcerați timp de mai bine de un an în Coreea de Nord sub acuzația de spionaj, pe care Statele Unite au respins-o.
Kim Dong-chul, un fost rezident din Virginia, a declarat reporterilor că a fost forțat să presteze muncă forțată, dar a primit tratament atunci când s-a îmbolnăvit.
Otto Warmbier
Otto Warmbier, un student în vârstă de 21 de ani de la Universitatea din Virginia, studia în Hong Kong la sfârșitul anului 2015, când a decis să facă o excursie la Phenian cu o companie de turism. El a fost arestat pe aeroport în timp ce încerca să părăsească Coreea de Nord. Săptămâni mai târziu, Warmbier a apărut într-o conferință de presă orchestrată la televiziunea de stat nord-coreeană și a mărturisit cu lacrimi în ochi că a încercat să fure un poster de propagandă de la un hotel.
Acesta a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică, iar în martie 2016 se pare că a intrat în comă, cauza rămânânând necunoscută. Rapoartele care citează un medic legist din statul său natal, Ohio, au sugerat că nu au existat semne de abuz fizic sau de tortură. Coreea de Nord a susținut că Warmbier s-a îmbolnăvit din cauza unei boli de origine alimentară și a unei reacții alergice la sedative.
Warmbier a fost eliberat și trimis în Statele Unite în iunie 2017, în timp ce încă se afla în comă. El a murit șase zile mai târziu într-un spital din Cincinnati.
Matthew Miller
Matthew Miller, un tânăr de 24 de ani din Bakersfield, California, a călătorit în Coreea de Nord în aprilie 2014 cu un grup de turiști din SUA. Agenția centrală de știri coreeană a susținut că Miller și-a rupt viza de turist și a declarat că dorește să ceară azil. Ulterior, el a fost condamnat la șase ani de muncă silnică în cadrul unui proces de 90 de minute în care a fost acuzat de comiterea de "acte ostile" împotriva guvernului. El a fost eliberat în noiembrie 2014 și i s-a permis să se întoarcă în Statele Unite.
Jeffrey Fowle
Jeffrey Fowle, un american din Ohio, a fost arestat în mai 2014 pentru că a lăsat o Biblie într-un loc public în Coreea de Nord, unde evanghelizarea creștină este considerată o infracțiune. Tatăl a trei copii, acesta a fost eliberat în luna octombrie a aceluiași an.
Kenneth Bae
Kenneth Bae, un misionar american de origine coreeană în vârstă de 46 de ani din Lynnwood, a fost reținut în 2012 și condamnat la 15 ani muncă silnică, care presupunea muncă agricolă timp de opt ore pe zi, șase zile pe săptămână. Bae a fost eliberat și s-a întors în Statele Unite în noiembrie 2014, împreună cu Miller.
Euna Lee și Laura Ling
Jurnalistele americane Euna Lee și Laura Ling de la Current TV au fost reținute de Coreea de Nord în martie 2009, în timp ce realizau un reportaj despre călătoriile disperate ale nord-coreenilor care fug din țară pentru o șansă la libertate. Ulterior au fost condamnate la 12 ani într-un lagăr de muncă în urma unui proces de cinci zile.
"Cea mai mare teamă a mea era că nimeni nu știa unde sunt sau ce s-a întâmplat cu mine. Relațiile tensionate dintre Statele Unite și Coreea de Nord nu au făcut decât să-mi sporească disperarea", a scris Lee într-un articol de opinie în 2011 pentru The Washington Post.
Jurnalistele au fost eliberate după cinci luni de captivitate, întorcându-se acasă în august 2009.