„Nu noi controlăm social media, ci social media ne controlează pe noi!”. Este avertismentul lansat de sociologi, în contextul în care, spun ei, anularea alegerilor prezidențiale a generat o criză de încredere în rândul populației. Mulți cetățeni se declară dezamăgiți și pun sub semnul întrebării funcționarea democrației.
Social media, algoritmi care manipulează. Specialiștii avertizează că societatea românească devine tot mai vulnerabilă
Eu mă las manipulată de social media când vine vorba de lucruri care nu sunt așa serioase. Adică, dacă văd ceva care-mi place...
Nu. Sincer, cred că e foarte important și cum gestionăm noi cumulul ăsta de informații.
Nu am cont de Instagram, nici de Facebook, pentru că e pierdere de vreme.
Ciprian Necula, sociolog: „Nu noi controlăm social media, ci invers, social media - pe noi. Cine are senzația că intri pe Tiktok și vezi ceea ce tu crezi că vrei să vezi se înșală. Se înșală profund pentru că algoritmul este creat în așa fel încât el să furnizeze resurse ca tu să stai cât ai mult conectat acolo de o parte, și pe altă parte să fii intoxicat. Tiktok, dar nu numai, și Facebook, și altele”.
Pe de altă parte, anularea alegerilor i-a nemulțumit pe mulți dintre români.
Nu mai avem nicio speranță, să știți. Adică, nici nu știi pe cine să mai votezi, în cine să mai ai încredere.
Tot ce se întâmplă e o mascaradă. CCR-ul nu are niciun drept să amâne alegerile pentru care poporul și-a dat votul.
E frustrant că au fost anulate (n.r. alegerile) pentru că până la urmă este alegerea oamenilor, chit că noi suntem sau nu suntem de acord cu ea.
Elena Calistru, președinta Funky Citizens: „Nimeni nu a stat să le explice oamenilor de ce s-au întâmplat aceste lucruri. În absența unei explicații transparente, care să vină de la cel mai înalt vârf al statului, oamenii își găsesc propriile narațiuni sau oamenii ajung să fie vulnerabili la toate teoriile consprației, la o sumedenie de măsuri și de soluții miraculoase, mistice, la tot felul de propuneri radicale.”
Specialiștii spun că în acest context societatea a devenit vulnerabilă. Ei spun că, la 35 de ani de la Revoluție, ne aflăm în pericolul de a ne îndepărta de normele democratice.