Protestatari de la mitingul pro-Georgescu de la CCR au aruncat, vineri, cu peturi și covrigi către o jurnalistă Digi 24 care transmitea de la fața locului. De asemenea, un grup de persoane s-a îndreptat spre zona în care erau dispuse echipele de transmisiune în direct ale unor televiziuni, cu scopul de a-și exprima nemulțumirile față de modul în care acestea prezintă opiniei publice anumite informații. „Călin Georgescu vrea să demonstreze că în spatele dumnealui sunt oameni și nu neapărat boți”, a transmis, la Euronews, sociologul Dan Jurcan, precizând că deja a început campania electorală pentru alegerile prezidențiale. „TikTok și Facebook-Instagram au jucat și vor juca un rol important în manipularea populației”, a declarat și politologul Cristian Pîrvulescu, care a vorbit încă o dată despre importanța acestor rețele în desfășurarea viitoarelor alegeri.
Protestul de astăzi, „un mesaj politic, un mesaj care vrea să demonstreze că această mișcare nu este doar una virtuală, ci una convertibilă în voturi”
Dan Jurcan, sociolog: „Cred că mai degrabă Călin Georgescu vrea să demonstreze că în spatele dânsului se află oameni și nu neapărat troli și boți. Asistăm, de fapt, la o mișcare. Suntem în plină campanie electorală din perspectiva alegerilor care vor fi, probabil, în luna mai, așa cum au decis cei din coaliție. Deci, cred că nu e absolut nicio șansă ca această decizie a CCR să fie schimbată prin miting-ul de astăzi, este mai degrabă un mesaj politic, un mesaj care vrea să demonstreze că această mișcare nu este doar una virtuală, este o mișcare reală care este convertibilă în voturi din perspectiva domnului Călin Georgescu.
Este un semnal de forță, dovadă că și televiziunile au popularizat și, într-un fel, îi fac un serviciu domnului Călin Georgescu arătând că nu este singur într-o sufragerie, ci că are în spate oameni, are în spate, deocamdată, 1500 de oameni, nu întreg poporul român. Deci, cred că este mai degrabă un mesaj simbolic, la fel cum va fi și cel de duminică pentru că este aproape imposibil ca decizia Curții Constiționale să fie întoarsă.”
„Astfel de gesturi, cum au fost cele de revoltă împotriva televiziunilor care vin cu un punct de vedere diferit, sunt destul, destul de delicate și arată, de fapt, o tendință - nu neapărat de limitare a libertății de expresie -, ci mai degrabă o lipsă de cultură a diversității și a dialogului”, a completat acesta.
„Au mai existat astfel de momente. Dacă vă aduceți aminte, în 2017, când la fel, Antena3 și România TV erau puse la colț de către manifestanții din Piața Victoriei în acest moment, dar asta este specific poporului român: nu suportăm existența unui punct de vedere care este diferit de al nostru. Asta ține, în primul rând, de educație și de o cultură democratică pe care mulți dintre concetățenii noștri nu o au.”
„Să nu recurgem la violență și anarhie”
Cristian Pîrvulescu, politolog: „Suntem diferiți, dar asta nu înseamnă că trebuie să recurgem la violență și la anarhie pentru că este într-adevăr o formă de apropiere a spațiului public virtual sau real în încercarea de a demonstra că poporul este acolo, poporul împotriva elitelor, jurnaliști politicieni, judecători ș.a.m.d.. Apropo de georgism vs băsism, suntem într-o altă fază a istoriei, vorbim de alte mijloace, de o încercare de a manipula o parte a populației care a fost intens pregătită pentru acest lucru.
TikTok și Facebook-Instagram au jucat și vor juca un rol important în manipularea populației. (...) TikTok este un instrument de radicalizare, nu are legătură cu marketing-ul comercial, are legătură cu obiectivele politice. S-ar putea ca același lucru să fie din nou posibil pe Facebook, a mai fost, vă aduceți aminte, în 2016. Toate aceste lucruri creează un public disponibil, ușor de manipulat, așa cum nu se întâmpla în 2004 când Traian Băsescu devenea președintele României sau în 2009. În 2009, Facebook a jucat un oarecare rol în susținerea domnului Băsescu, dar nu putem compara momentele. Tehnologia a evoluat foarte mult din acest punct de vedere. Și da, publicul lui Georgescu era mai mult virtual, el nu se vedea, el se vedea doar pe rețele (...)”, a precizat acesta, la Euronews, adăugând și că decizia CCR de anulare a prezidențialelor nu mai poate fi schimbată.
Cristian Pîrvulescu, politolog: „Au fost fraude care au dus la distorsionarea votului la primul tur, decizia CCR a fost cât se poate de normală. Unii oameni sunt supărați, sigur că da, dar asta nu înseamnă că instituțiile unui stat puternic pot să se lase în vreun fel intimidate de 1500, de 10.000, de 150.000 sau de un milion și jumătate de protestatari. Adevărul e unul și nu mulțimea protestatarilor transformă adevărul în altceva.”