Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Siria, măcinată de incertitudine. Grupurile militare din țară continuă să lupte între ele

La câteva zile de la căderea regimului lui Bashar al-Assad din Siria, țara este încă cuprinsă de incertitudine. Grupul militar care a intrat în capitala țării nu a reușit deocamdată să stabilească canale de comunicare cu celelalte organizații militare, care controlează regiuni importante din Siria. Local luptele continuă în țara măcinată de peste 13 ani de război civil. În paralel, Israelul a inițiat o campanie virulentă de bombardare a infrastructurii militare din Siria. 

Gruparea militară HTS, care a preluat puterea în Damasc, a anunțat că soldații săi au cucerit un  nou oraș din estul țării. Acesta era controlat de milițiile kurde. S-au dat lupte grele în zonă, ceea ce demonstrează că cele două facțiuni nu au ajuns încă la o înțelegere și se luptă pentru controlul asupra unor teritorii din Siria. 

„Frații voștri, mujahedinii administrației pentru operațiuni militare, controlează baza aeriană Deir el-Zour după ce au preluat controlul asupra orașului Deir el-Zour”, a declarat un militar. 

Liderul opoziției: „Siria nu este pregătită pentru un alt război”

Între timp, liderul forțelor de opoziție care au intrat în Damasc și l-au făcut pe președintele Bashar al-Assad să fugă din Siria, spune că țara  nu este pregătită pentru un alt război și că nu va începe altul.  

 Ahmad al-Sharaa, liderul rebelilor: „Temerile (altor țări) sunt inutile, cu voia lui Dumnezeu, țara va fi reconstruită. Teama era cauzată de regim, acum regimul a dispărut, iar țara se îndreaptă spre dezvoltare și reconstrucție. Se îndreaptă spre stabilitate. Oamenii sunt epuizați de război, țara nu este pregătită pentru altul și nu va intra în altul. Sursa temerilor noastre au fost milițiile iraniene, Hezbollah și regimul care au comis masacrele pe care le vedem astăzi. Prin urmare, îndepărtarea lor este soluția pentru Siria. Situația actuală și prezența noastră aici nu justifică o revenire la panică.” 

Iranul, care alături de Rusia, era principalul susținător al regimului lui Bashar al-Assad, acuză SUA și Israelul că se fac vinovate de ultimele evoluțiile din Siria și sugerează că nu va renunța la influența sa în regiune.

Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului: „Cu cât aplici mai multă presiune (asupra rezistenței), cu atât aceasta devine mai puternică. Cu cât comiteți mai multe infracțiuni, cu atât devine mai hotărâtă. Cu cât luptați mai mult împotriva ei, cu atât se extinde mai mult. Și vă spun, cu ajutorul și puterea lui Dumnezeu, amploarea rezistenței va cuprinde întreaga regiune mai mult ca niciodată.”  

Rusia își evaluează interesele strategice în Siria

Iar Rusia discută cu noua administrație de la Damasc soarta celor două baze militare pe care le deține în Siria. Aceste obiective militare sunt esențiale pentru păstrarea influenței Moscovei în regiune, dar și pe continentul african.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului: „Bineînțeles, monitorizăm foarte atent ceea ce se întâmplă în Siria. Desigur, știți că menținem contacte cu cei care controlează în prezent situația din Siria. Acest lucru este necesar deoarece acolo sunt bazele noastre, misiunea noastră diplomatică și, desigur, asigurarea securității acestor obiective este extrem de importantă și de primă importanță. Vom continua să urmărim îndeaproape și să procedăm în funcție de realitățile care se conturează pe teren.”  

Chiar dacă situația privind viitorul Siriei este încă incertă, mii de sirieni refugiați în alte țări revin acasă. La granița dintre Liban si Siria, de exemplu, s-au format cozi lungi de vehicule, dar și de oameni care traversau granița pe jos.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE