Liderii mai multor state au reacționat după căderea regimului condus de Bashar al-Assad în Siria.
Turcia vrea un guvern incluziv
Ministrul de externe al Turciei, Hakan Fidan, a cerut luni „formarea unui guvern incluziv" în Siria, în urma căderii lui Bashar al-Assad, relatează AFP.
„Ne aşteptăm ca actorii internaţionali, în special Naţiunile Unite, să întindă mâna poporului sirian şi să sprijine formarea unui guvern incluziv", a declarat ministrul turc de externe în faţa unei audienţe formate din ambasadori la Ankara.
„Vrem să vedem o Sirie în care diferite grupuri etnice şi religioase trăiesc în pace, cu o abordare guvernamentală incluzivă", a insistat ministrul turc, a cărui ţară sprijină grupările rebele care au luat parte la ofensiva fulger împotriva regimului sirian.
Fidan a spus că doreşte să vadă „o nouă Sirie care va menţine relaţii bune cu vecinii săi şi va aduce pace şi stabilitate în regiune", adăugând că Turcia este "gata să ofere sprijinul necesar în această privinţă".
Duminică, Ankara a anunţat deja că vrea să ajute Siria "să-şi garanteze unitatea" şi "securitatea".
„Ne vom continua munca pentru a garanta întoarcerea sigură şi voluntară a sirienilor şi reconstrucţia ţării", a declarat ministrul de externe al Turciei, ţară care găzduieşte aproape trei milioane de refugiaţi sirieni pe teritoriul său.
Iranul dă vina pe armata siriană pentru căderea regimului
Iranul a susţinut că preşedintele sirian Bashar al-Assad nu i-a cerut ajutor în faţa avansului rebelilor şi a pus căderea acestuia pe seama armatei siriene, care nu a reacţionat la viteza de desfăşurare a evenimentelor, transmite luni EFE.
„Nu ne-au cerut niciodată ajutor", a declarat ministrul iranian de externe Abbas Araqchi într-un interviu televizat, difuzat duminică seara.
Şeful diplomaţiei iraniene a declarat că rolul Teheranului "nu este să înlocuiască armata pentru a rezolva problemele interne" din Siria, ca să explice lipsa de sprijin pentru unul din principalii săi aliaţi din regiune. „Prezenţa noastră în ţară era pentru a ne confrunta cu Statul Islamic", a precizat el.
Abbas Araqchi a mai declarat că şi Iranul a fost surprins de viteza ofensivei rebelilor, deşi era la curent cu mişcările coaliţiei conduse de Organizaţia Islamistă pentru Eliberarea Levantului (HTS).
„Însă ceea ce a fost surprinzător a fost incapacitatea armatei siriene şi viteza neaşteptată a evenimentelor", a mai spus şeful diplomaţiei iraniene, vorbind despre lipsa de acţiune a armatei siriene la "operaţiunile psihologice şi mediatice".
De asemenea, el l-a criticat pe preşedintele Bashar al-Assad, acum exilat la Moscova, pentru că nu s-a angajat în dialog cu opoziţia din Siria, deşi Teheranul l-a sfătuit să facă acest lucru.
În ceea ce priveşte situaţia nou creată, Abbas Araqchi şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu riscul ca Israelul să încerce "să exploateze situaţia". „Monitorizăm situaţia pentru a ne asigura că preocupările existente nu devin realitate", a spus el.
Iranul a fost unul din principalii aliaţi ai preşedintelui Bashar al-Assad, pe care l-a sprijinit în războiul civil prin care Siria a trecut în ultimii ani.
Siria, sub regimul preşedintelui Bashar al-Assad, făcea parte din aşa-numita Axă a Rezistenţei, alianţa informală anti-israeliană condusă de Teheran, din care mai fac parte Hamas, Hezbollah, rebelii houthi din Yemen şi mai multe miliţii din Irak.
Joe Biden: Căderea regimului Assad reprezintă o „oportunitate istorică” pentru sirieni
Preşedintele american Joe Biden a salutat duminică înlăturarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad în Siria, afirmând că ea reprezintă o 'oportunitate istorică' pentru sirieni, transmite AFP.
„În sfârşit, regimul al-Assad a căzut”, a declarat Biden în timpul unui discurs la Casa Albă, în care a vorbit despre 'un act fundamental de justiţie' şi o 'oportunitate istorică' pentru sirieni de a 'construi un viitor mai bun', dar a şi avertizat în ce priveşte 'riscurile şi incertitudinea' ce decurg din situaţia actuală.
Biden a mai spus că 'vom discuta cu toate grupările siriene, inclusiv în cadrul procesului sub egida Naţiunilor Unite, pentru a institui o tranziţie (...) către o Sirie independentă, suverană (...) cu o nouă constituţie, un nou guvern în slujba tuturor sirienilor'.
În aceeaşi intervenţie, Biden a avertizat că 'unele dintre grupările rebele' care au participat la ofensiva fulgerătoare au 'antecedente de terorism şi de încălcare a drepturilor omului'.
„Noi am luat notă de declaraţiile liderilor acestor grupări rebele din ultimele zile şi ei spun lucruri corecte în acest moment, dar, pe măsură ce se pregătesc să îşi asume responsabilităţi mai mari, le vom evalua nu doar cuvintele, ci şi acţiunile', a adăugat preşedintele SUA.
„Vreme de ani, principalii susţinători ai lui Assad au fost Iran, Hezbollah şi Rusia. Dar în ultima săptămână, sprijinul lor s-a prăbuşit - al tutoror celor trei - pentru că toţi trei sunt mult mai slabi decât atunci când mi-am început mandatul”, a spus Biden, care a devenit preşedinte în ianuarie 2021.
Biden a mai spus că Assad ar trebuie „să dea socoteală” pentru 'sutele de mii de sirieni nevinovaţi' care 'au fost maltrataţi, torturaţi sau ucişi'.
„Nu suntem siguri unde este, dar se spune că se află la Moscova”, a adăugat el, în vreme ce agenţiile de presă rusă au anunţat duminică seara că Bashar al-Assad şi familia sa au ajuns la Moscova, unde au primit azil.
Kremlinul nu vrea să spună dacă Assad a ajuns în Rusia
Preşedinţia rusă a refuzat luni să confirme prezenţa lui Bashar al-Assad în Rusia, după ce agenţiile de ştiri ruse, citând o sursă de la Kremlin, au relatat că liderul sirian s-ar fi refugiat acolo cu familia sa, informează AFP.
„Nu am nimic să vă spun despre deplasările preşedintele Assad", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că "nu există nicio întâlnire (planificată între Putin şi Assad) pe agenda oficială a preşedintelui rus".
Agenţiile de ştiri ruse au relatat duminică seara, citând o sursă de la Kremlin, că Bashar al-Assad, aliat al Rusiei, şi familia sa se află la Moscova după ce au părăsit Siria în urma unei ofensive fulger a grupurilor rebele conduse de islamişti radicali.
Întrebat dacă Vladimir Putin a luat personal decizia de a-i acorda refugiu lui Bashar al-Assad, Peskov a răspuns că "astfel de decizii nu pot fi luate fără şeful statului". "Nu mai am nimic să vă spun", a adăugat el.
Potrivit lui Peskov, „întreaga lume a fost surprinsă de ceea ce s-a întâmplat" în Siria.
„Nu facem excepţie", a subliniat el.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului consideră, de asemenea, „necesar" să se discute cu viitoarele autorităţi siriene despre posibila menţinere a bazei navale ruse de la Tartus şi a unui aerodrom militar rus de la Hmeimim.
„Acesta este subiectul discuţiilor cu cei care vor fi la putere în Siria", a spus el, dând asigurări că Rusia face "tot posibilul şi tot ce este necesar pentru a lua legătura cu cei care se pot ocupa de asigurarea securităţii" bazelor militare ruseşti din ţară.