Fuga lui Bashar al-Assad a dus la căderea dictaturii, ceea ce înseamnă că sirienii nu mai au motive să plece din țară, consideră unii lideri europeni.
De exemplu, Austria și Germania nu mai procesează cererile de azil ale sirienilor. Mai mult chiar, ministrul austriac de interne spune că este în pregătire un program de repatriere şi deportare în Siria. Iar Franța intenționează să suspende procesarea cazurilor de azil în curs din Siria.
Cererile de azil , evaluate de la caz la caz
Stefan de Keersmaecker, purtător de cuvânt Comisia Europeană: Trebuie să reținem, când vorbim despre returnări, că una din obligațiile foarte importante este să fie evaluate cererile de azil de la caz la caz. Totuși, statele membre au posibilitatea, au dreptul de a amâna examinarea cererilor în cazul schimbării situației din țara de origine.
Persoanele care nu au drept de protecție pot să primească o decizie de returnare. Dar din nou, spun că este important să urmărim situația de pe teren. De asemenea, este important să știm că returnările către Siria pot fi oricând făcute în mod voluntar, trebuie făcute în siguranță și cu demnitate, desigur luând în considerare condițiile stabilite de UNHCR (Agenția ONU pentru Refugiați).
Un nou premier în Siria
Regimul lui Bashar Al-Assad a căzut după o incursiune de 12 zile a rebelilor islamiști. După ce au preluat puterea de la Damasc, aceștia au numit deja un prim-ministru.
Astfel, cel puțin până în martie 2025, șef al Executivului va fi Mohammed al-Bashir (41 de ani), nimeni altul decât cel care a condus până acum „guvernul de salvare”, din fieful insurgenţilor din Idlib. El va conduce un fel de guvern de tranziție.