1.500 de sirieni care trăiesc în România au ieșit în stradă pentru a sărbători căderea regimului Basar Al-Assad. Refugiații scăpați din calea bombelor, oameni de afaceri stabiliți în țara noastră, dar care nu s-au mai putut întoarce în Siria pentru că ar fi fost arestați pe loc, cu toții speră acum ca noul regim să redea țara populației.
A fost bucurie mare duminică seara într-o curte din cartierul Colentina din Capitală. 1.500 de sirieni s-au adunat pentru a sărbători căderea regimului Basar Al-Assad. Au cântat și au purtat fulare cu însemnele opoziției siriene:
Imediat după ce au aflat că dictatorul a fugit, membri din comunitatea siriană care trăiesc în București au fost la Ambasada Siriei pentru a arbora steagul opoziției, dar și pentru a cere conducerii să arunce tablourile cu Basar Al-Assad.
Alfares Adel, om de afaceri sirian stabilit în România: „Am fost supărat, regimul a stat în capul nostru, ieri dimineață a plecat, eu sunt foarte fericit, eu cu familia mea, a început din orașul meu Alep. Suntem foarte fericiți, a întors țara la populație.”
Reporter: Când ați fost ultima oară în Siria?
Alfares Adel, om de afaceri sirian stabilit în România: „Ultima oară a fost în 5 septembrie 2010...
Reporter: Și după aceea nu ați mai putut ?
Alfares Adel, om de afaceri sirian stabilit în România: Nu, a fost lucru foarte grav, zi de zi m-am gândit, acum nu vreau să plâng, dar sperăm să ne putem întoarce cât de curând, să vedem restul de familie, toată familia a fost împrăștiată pe tot pământul ăsta, singura relația dintre noi este WhatsApp să vorbim cine a murit cine a trăit.”
În România trăiesc peste 15.000 de sirieni, mulți dintre ei veniți ilegal după ce au fugit din calea bombelor. Pe Munir l-am cunoscut în timp ce era la serviciu, la un restaurant cu specific arăbesc, unde lucrează ca bucătar-șef.
Munir, sirian refugiat în România: „Am auzit că Basar e plecat, mă bucur mult. Tataie e acolo, mamaie e acolo, toți se bucură, nu mai trăiesc cu frică, au dormit toți. Când a căzut bomba au murit două persoane, acum nu mai cad bombele, nu mai e dictatorul, mă bucur mult. De paisprezece ani (n.r. nu am mai fost acasă), acum nu mai am casă în Siria, a fost bombardată în regimul lui Basar Al-Assad. Am mai stat patru ani în Turcia, cu familia, am venit în 2017 aici în România.”
Munir speră ca situația să se liniștească în Siria și să își poată duce fetița în vizită în țara natală, măcar în vacanță, pentru a-și cunoaște bunicii.
Mazen Rifai, jurnalist sirian: „Nu știm ce se întâmplă în Siria, puterea asta cum o sa fie, până acum e foarte bine, dar să continue așa sau se schimbă cu timpul, tre sa așteptăm cum o să fie puterea nouă mai bine, controlata de americani? De UE, ce schimbare tre sa fie pentru viitor să nu fie dictaori sau extremism.”
Mazen a lucrat la agenția de presă siriană înainte să izbucnească războiul civil în 2011. De atunci a intrat în opoziție și trăiește în românia ca jurnalist freelancer.
Reporter: „Te gândești să te întorci?”
Mazen Rifai, jurnalist sirian: „Bineînțeles că da! Mă întorc la averea mea, să văd istoria, să văd cimitirul acolo unde sunt părinții mei, sora mea care a murit și nu am văzut-o. În 2015, sora mea s-a îmbolnăvit și fiind pe moarte, eu nu am vrut să intru în Siria pentru că mă arestau și mă omorau. Eu acum mă duc la cimitirul ei.”
Războiul civil din Siria a provocat cea mai mare criză a refugiaților din lume. Peste șapte milioane de oameni au fost forțați să-și părăsească locuințele și să plece peste hotare. În Europa, sunt peste un milion de sirieni care au cerut azil politic. Cei mai mulți sunt stabiliți în Germania.