ONU a cerut marţi încetarea „loviturilor şi mişcărilor israeliene" în Siria, unde Israelul, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), „a distrus principalele situri militare", efectuând peste 300 de raiduri aeriene de la căderea preşedintelui Bashar al-Assad duminică, transmite AFP.
„Este foarte îngrijorător să vezi lovituri şi mişcări israeliene pe teritoriul sirian. Acest lucru trebuie să înceteze", a declarat la Geneva emisarul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen.
Israelul a confirmat că a distrus în Siria depozite militare
Israelul a confirmat luni că a distrus în Siria depozite militare, în special de „arme chimice", pentru a preveni capturarea acestora de către rebeli, conduşi, potrivit guvernului său, de „o ideologie extremă a islamului radical". Armata israeliană, pe de altă parte, a negat marţi informaţiile privind înaintarea tancurilor sale către Damasc.
OSDO, care se bazează pe o vastă reţea de surse în Siria, a înregistrat „aproape 310 lovituri israeliene", vizând aeroporturi, radare şi depozite militare în mai multe regiuni, precum şi o unitate de apărare aeriană din apropierea portului Latakia (nord-vest), unde nave ale marinei au fost avariate.
Jurnalişti AFP din capitală au auzit explozii puternice în zori, înregistrările AFP arătând coloane groase de fum deasupra centrului, unde luptătorii forţelor rebele care au preluat controlul duminică patrulează pe străzi şi sunt staţionaţi în piaţa centrală.
Un centru de cercetare ştiinţifică din Damasc, aflat în subordinea ministerului apărării şi vizat de un raid israelian, conform OSDO, a fost complet distrus, a notat un jurnalist AFP. Acest centru avea legătură, potrivit SUA, cu programul sirian de arme chimice.
Potrivit OSDO, Israelul intenţionează să distrugă "armele rămase" ale fostei puteri, un aliat al Iranului, al Hezbollah-ului libanez, precum şi al Rusiei.
Armata israeliană a confirmat, de asemenea, marţi, că forţele sale „sunt staţionate în zona tampon" cu Siria, la marginea porţiunii din Înălţimile Golan ocupate şi anexate de Israel, „şi în punctele de apărare din apropierea graniţei" pentru a "proteja" Israelul.
Critici la adresa Israelului
ONU a calificat această incursiune în zona tampon o „încălcare" a acordului de retragere din 1974 dintre Israel şi Siria.
Iranul a denunţat, de asemenea, marţi o „încălcare flagrantă" a legii, după condamnări similiare venite din Iordania şi Arabia Saudită.
Arabia Saudită a asigurat luni că atacurile armatei israeliene împotriva teritoriilor Siriei, inclusiv a zonei demilitarizate din Înălţimile Golan, confirmă "continuarea încălcării normelor dreptului internaţional de către Israel", transmite EFE.
Într-un comunicat pe reţeaua de socializare X, Arabia Saudită a reiterat „necesitatea ca comunitatea internaţională să condamne aceste încălcări israeliene şi să reafirme respectul pentru suveranitatea Siriei şi unitatea teritoriului său, subliniind că Golanul este un teritoriu arab sirian ocupat".
Arabia Saudită s-a alăturat astfel Egiptului, Irakului şi Qatarului, care au condamnat anterior prezenţa militară israeliană în zona demilitarizată dintre Israel şi Siria, considerând că reprezintă o „dezvoltare periculoasă", o "ocupare a teritoriilor siriene" şi o "încălcare flagrantă" a acordului din 1974.
Înălţimile Golan sunt un platou strategic pe care Israel l-a ocupat în timpul războiului de şase zile din 1967 şi l-a anexat oficial în 1981, act nerecunoscut de comunitatea internaţională. Acest teritoriu muntos, de aproximativ 1.300 de kilometri pătraţi, împarte, de asemenea, graniţa cu Iordania şi Liban.