Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sindicaliștii din sănătate au pichetat spitalele. „Solidaritatea Sanitară” se pregătește de o grevă generală

Nemulțumirile legate de Ordonanța de Urgență pe care Guvernul a adoptat-o în data de 30 iunie, i-au scos pe sindicaliști în curtea unităților sanitare din toată țara. Aceștia au numit-o „Ordonanța amăgirilor” pentru că nu satisface revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară” și anunță că se pregătesc de grevă generală la sfârșitul lui iulie.

Nemulțumirile sindicaliștilor

Creșterile salariale din ordonanța de urgență sunt fictive, susține Solidaritatea Sanitară, din cauza plafonului de 30% aferent sporurilor și indemnizațiilor pe care unitățile nu au voie să-l depășească.

Dr. Felix Negoițescu, medic chirurg pediatru: „S-au dat niște firimituri aș spune. 500 lei impozabili la a 2-a gardă și încă 500 de lei la a 3-a gardă. Celelalte garzi, pur și simplu, nu s-a mai dat nimic”.

Dr. Florin Chirculescu, medic chirurg: „Vrem să fim plătiți conform semnăturii date, angajate în 2018. Problema este așa în cursul zilei un medic primește 100 de lei/h, în cursul gărzii un medic primește, paradoxal, 38 de lei/h deși este vb de ore de noapte, de zilele libere, etc.”

Gabriel Predica, vicepreședinte al Federației „Solidaritatea Sanitară”: „Medicii au completat un formular pe portalul nostru dedicat, l-au semnat și automat aplicația a trimis către aceste instituții înștiințarea respectivă. Cei peste 1400 de medici care au semnat până la acest moment această înștiințare, dacă la data de 27 iulie, când este programată și greva generală și-ar da demisia, situația ar deveni extrem de gravă”.

Reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară”, susțin că acțiunile de proteste sunt motivate de faptul că nici guvernul anterior, nici guvernul recent instalat nu a luat cu adevărat în considerare revendicările lor.

Solidaritatea Sanitară vrea negocieri cu Guvernul. Dacă nu vor ajunge la un acord, aceștia pregătesc un miting pe data de 12 iulie, grevă de avertisment pe data de 19 si grevă generală pe 27 iulie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE