Legea salarizării nu va fi finalizată la sfârșitul acestui an, așa cum promiteau politicienii în vară. Cel mai devreme, ea ar putea fi gata în martie anul viitor, dar va putea intra în vigoare abia din 2025, atrag atenția sindicaliștii. Afectați ar fi nu doar profesorii, ci și angajații din sistemul medical, polițiștii sau alte categorii bugetare. De aceea, unele sindicate deja pregătesc proteste în noiembrie și decembrie.
Legea salarizării trebuia să fie gata încă din această toamnă, conform primelor promisiuni ale guvernanților, pentru a putea fi implementată începând cu 1 ianuarie 2024. Sindicaliștii spun că au aflat că ar putea să nu fie gata la timp.
Bogdan Hossu, liderul sindicatului CNS „Cartel Alfa”: Nu este transmisă părții sindicale o formă finalizată. În același timp, doamna ministru al muncii declară că orizontul de timp pentru care va fi finalizată legea va fi martie 2024. Ținând cont de acest lucru, înseamnă că legea de salarizare nouă va intra în vigoare cel mai devreme la 1 ianuarie 2025, dacă nu chiar mai târziu. Sunt două motive. În primul rând, avem alegeri anul viitor, iar guvernul nu are voie să mărească salariile bugetarilor cu 6 luni de zile înainte de alegeri.
Există, însă, subterfugii legislative
Bogdan Hossu, liderul sindicatului CNS „Cartel Alfa”: Adică dau o ordonanță în care prevăd că realizarea unei legi de salarizare cu minimum 6 luni înainte de alegeri să fie anulată condiționarea aceasta și în momentul respectiv pot să dea drumul la legea salarizării.
Mai avem o problemă: deficitul bugetar. Anul viitor, România are un deficit bugetar asumat mai mic decât anul acesta, iar cheltuielile de anul acesta deja sunt prea mari și unele dintre ele ar putea fi amânate pentru anul viitor.
Dacă România va depăși anul viitor deficitul bugetar de 3%, atunci poate primi amenzi de la Uniunea Europeană și poate pierde bani din PNRR. Suntem în continuare campioni la inflație în Europa, arată datele Eurostat, dar dacă nu vor fi mărite salariile de anul viitor, țara se va confrunta cu blocaje în mai multe domenii esențiale, cum ar fi educația sau ordinea publică.
Vasile Zelca, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor: În momentul de față, un polițist debutant, cu toate sporurile pe care le prinde, de noapte, de weekend și de sărbători legale atinge un maxim de 2.500-2.600 de lei. Dacă s-ar acorda aceste sporuri la o bază de calcul corectă, ar atinge undeva la 3.000 de lei.
Tinerii nu vor să intre în poliție, din cauza acestor salarii
Reprezentanții sindicali spun că dacă guvernul amână legea salarizării până în 2025, va fi un dezastru.
Vasile Zelca, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor: Noi am notificat deja primăria București pentru 13-14-15 noiembrie și 13-14-15 decembrie, când vom ieși în stradă. Probabil că vor fi și multe plecări din sistem. Profesia a devenit neatractivă. Dacă nu se for ocupă locurile la admiterea care va avea loc în curând și presiunea din partea membrilor sindicali este din ce în ce mai mare să blocheze sistemul în mod similar cu colegii de la penitenciare.
Reprezentanții polițiștilor au cerut săptămâna aceasta să fie primiți la discuții cu premierul Marcel Ciolacu. Nemulțumiri există și în rândul personalului medical.
Iulian Pope, vicepreședinte SANITAS: Ar fi un dezastru dacă această lege se amână până în ianuarie 2025. Noi am avut mai multe discuții cu ministerul sănătății, am creionat un proiect de lege, am avut discuții și cu ministrul muncii, am creionat un proiect de lege, lucrurile s-au oprit, probabil Guvernul României încearcă să amâne aplicarea acestei legi și nu înțelegem de ce. Vom încerca să ne adresăm inclusiv organismelor europene care au aprobat PNRR-ul pentru România, acolo aveau niște termene clare de aplicare.
Sindicatele din Educație au negociat săptămâna aceasta cu guvernul pentru găsirea unei soluții. Cel mai probabil va fi vorba de o mărire salarială acordată profesorilor, prin ordonanță de urgență, până la finalul acestui an.